35η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το κεφάλι του μωρού σας αν και είναι μεγάλο, είναι ακόμα μαλακό έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει από τον στενό γεννητικό σωλήνα. Συνεχίζει να κερδίζει βάρος και ύψος, ενώ ο εγκέφαλος του αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμού. Τώρα κερδίζει το λίπος που χρειάζεται για να το κρατήσει ζεστό και ασφαλές όταν θα γεννηθεί. 

Θα πρέπει επίσης αυτή την στιγμή να είναι ήδη στραμμένο το κεφάλι του προς τον τράχηλο και τον κόλπο. Περίπου το 97% των μωρών έχουν πάρει αυτή τη θέση μέχρι αυτή την εβδομάδα κύησης. Τα υπόλοιπα έχουν ισχιακή στάση (δηλαδή με τα πόδια προς τον κόλπο). Εάν το μωρό σας ανήκει σε αυτή τη μειονότητα αυξάνονται οι πιθανότητες σας να χρειαστείτε καισαρική τομή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές για να γυρίσει το μωρό σας όπως ο εξωτερικός μετασχηματισμός ο οποίος έχει ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 65%. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 46 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2430 γραμμάρια

  • Συχνοουρία: Ναι, η κύστη σας πιέζεται από το μωρό, το οποίο πιθανότατα είναι ήδη αρκετά χαμηλά στη λεκάνη σας, παίρνοντας θέση για τον τοκετό. Μην αφήσετε τις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα να σας αποτρέψουν από το να πίνετε πολύ νερό. 

 

  • Δυσκοιλιότητα: Το είπαμε σε προηγούμενες εβδομάδας και θα το λέμε ξανά και ξανά. Βεβαιωθείτε ότι τρέφεστε με πολλές φυτικές ίνες. Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. 

 

  • Πόνοι στην πύελο και την λεκάνη: Καθώς εσείς πονάτε ολοένα και περισσότερο, δείτε την θετική πλευρά. Το σώμα σας προετοιμάζεται για την μεγάλη στιγμή της γέννησης. Ο κάθε πόνος που βιώνεται τώρα είναι οι σύνδεσμοι σας οι οποίοι χαλαρώνουν έτσι ώστε να βοηθήσουν το μωρό σας να έρθει στον κόσμο πιο εύκολα. 

 

  • Προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks: Καθώς πλησιάζουμε  στο τέλος οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις γίνονται ολοένα και πιο συχνές. 

Το βάρος σας μέχρι τώρα έχει αυξηθεί περίπου στα 9-12 κιλά, με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους σας να έχει αλλάξει και να σας προκαλεί πόνους στην πλάτη και στα γόνατα. 

Ζητήστε από τον σύντροφο σας να σας τρίψει τα πόδια, κάντε προγεννητικό μασάζ και ασκήσεις στο σπίτι με μπάλα τοκετού. 

Το laguno που καλύπτει το σώμα του αγέννητου μωρού σας αρχίζει σιγά σιγά να πέφτει. Ίσως παρατηρήσετε μερικές από αυτές τις τρίχες στους ώμους και την πλάτη του μωρού σας μετά τη γέννηση, κάτι που είναι φυσιολογικό.

Τώρα τη θέση του laguno παίρνει το vernix caseosa, πια παχιά κυρώδης επίστρωση που καλύπτει όλο το σώμα του μωρού. Αυτή η επίστρωση βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος του μέσα στη μήτρα. Βοηθά επίσης στην προστασία του ευαίσθητου δέρματος του μωρού σας από το όξινο αμνιακό υγρό γύρω του. 

Με τον τοκετό να είναι πολύ κοντά, αυτή η επίστρωση έχει και μια άλλη λειτουργία: θα βοηθήσει το μωρό σας να γλιστρήσει πιο εύκολα μέσα από το κανάλι γέννησης. 

Το πεπτικό του σύστημα προετοιμάζεται επίσης για τον τελικό διαχωρισμο από εσάς και τον ομφάλιο λώρο. Για εβδομάδες το μωρό σας καταπίνει αμνιακό υγρό και στη συνέχεια το αποβάλλει μέσω των ούρων. Το πεπτικό του σύστημα αποροφφά ορισμένα θρεπτικά συστατικά από το αμνιακό υγρό, αλλά βασίζεται κυρίως στον ομφάλιο λώρο για την πρόσληψη τροφής και βιταμινών. 

Το σώμα του τώρα δημιουργεί τα πρώτα του κακάκια, που ονομάζονται μηκόνιο, στο παχύ έντερο. Μερικά μωρά ενδέχεται να κάνουν κακά πριν από την γέννηση. Σε τέτοια περίπτωση, ο γυναικολόγος παρακολουθεί στενά την έγκυο για να βεβαιωθεί ότι αυτό δεν θα εμφανίσει επιπλοκές ως αποτέλεσμα.

  • Μιλήστε με την μαία σας για τυχόν ερωτήσεις που σας απασχολούν
  • Περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας
  • Ενημερωθείτε για τα σημάδια τοκετού