Μήπως έχετε αρχίσει να αισθάνεστε κατά την διάρκεια την μέρας ένα παρατεταμένα μοτίβα, σαν μικρά πηδηματάκια στην κοιλιά σας; Μην ανησυχείτε! Το μωρό σας έχει απλά λόξυγκα που προκαλείται από τις ακούσιες κινήσεις του διαφράγματος σου.
Πλέον έχει αναπτύξει την δική του ρουτίνα ύπνου (η οποία είναι πολύ πιθανόν να είναι η ίδια ή πολύ παρόμοια και μετά τη γέννηση), και πιπιλάει τα δάχτυλα του. Εάν γεννηθεί τώρα έχει σοβαρές πιθανότητες επιβίωσης, αφού οι πνεύμονες του είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν με ιατρική βοήθεια.
Μέγεθος εμβρύου: 34-37 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 990 γραμμάρια – 1 κιλό
- Κράμπες: Το νερό και το μαγνήσιο θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε την συχνότητα τους. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να τεντώνετε συχνά τα πόδια σας και να σηκώνεστε ανά ώρα κάνοντας λίγα βήματα για να ξεμουδιάσετε.
- Πόνοι στην πλάτη: Το τέντωμα μπορεί να βοηθήσει επίσης και στους πόνους της πλάτης. Στηρίξτε το σώμα σας με αρκετά μαξιλάρια και αν σας βοηθά κοιμηθείτε με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για καλύτερη υποστήριξη του βάρους του σώματος σας.
- Δυσκοιλιότητα: Οι φυτικές ίνες, το νερό και το περπάτημα ίσως σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα. Μπορείτε να ρωτήσετε τον γυναικολόγο σας εάν είναι ασφαλές να πάρετε συμπλήρωμα φυτικών ινών.
- Αιμορροΐδες: Η δυσκοιλιότητα σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί το μωρό επιβαρύνουν την κατάσταση.
- Αλλαγές στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια: Συνήθως το δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται πιο λαμπερό και τα μαλλιά και τα νύχια πιο παχιά και δυνατά. Υπάρχουν όμως και οι γυναίκες που βιώνουν εντελώς αντίθετα αυτό το σύμπτωμα.
- Μερική ακράτεια ούρων: Δεν είναι ουσιαστικά ακράτεια, αλλά ίσως προσέξετε ότι όταν φτερνίζεστε ή γελάτε ίσως αντιμετωπίσετε ακράτεια εκείνη την στιγμή. Αυτό οφείλεται στην πολλή πίεση που ασκεί το μωρό στην ουροδόχο κύστη σας.
Εάν είστε έγκυος με δίδυμα είστε πιο ευάλωτες στον πρόωρο τοκετό, οπότε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως αιμορραγία, υδαρή εσώρουχο πέραν του φυσιολογικού, κοιλιακούς πόνους ή συνεπείς και επαναλαμβανόμενες συστολές, ενημερώστε αμέσως τον γυναικολόγο σας.
Το σώμα σας βιώνει τεράστιες μεταβολές: η μήτρα σας είναι κοντά στα πλευρά σας και αν είστε άτυχη θα βιώνετε κράμπες, αιμορροΐδες ή κιρσούς. Μην ανησυχείτε, θα εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς μετά τον τοκετό. Τέλος, οι ραγάδες ίσως κάνουν την εμφάνιση τους καθώς το δέρμα σας τεντώνεται ακόμη περισσότερο.
Το μωρό σας έχει αυξήσει σημαντικά το βάρος του και ζυγίζει πια ένα ολόκληρο κιλό. Όλα τα κύρια συστήματα του έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν, αν και χρειάζονται ακόμα χρόνο για να ωριμάσουν. Εάν γεννηθεί σε αυτή την εβδομάδα, θα έχει ποσοστό επιβίωσης 90%.
Ενώ το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το ορόσημο της ανάπτυξης, το δεύτερο βασίζεται στην ολοκλήρωση. Για παράδειγμα, στις οκτώ εβδομάδες τα αυτιά του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται και είναι χαμηλά στο κεφάλι του, ενώ καθώς μεγαλώνει, αυτά μετακινούνται και βρίσκουν την τελική τους θέση την 15η εβδομάδα κύησης. Μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, η ακοή έχει αναπτυχθεί τόσο καλά που το μωρό είναι σε θέση να ανταποκρίνεται ακόμη και σε εξωμήτριους ήχους, όπως τον ήχο της φωνής σας ή έναν δυνατό κρότο.
Τα χέρια και τα πόδια του είναι ακόμη ένα παράδειγμα της διαδικασίας ολοκλήρωσης που συμβαίνει στο 2ο τρίμηνο. Κατά τους πρώτους μήνες κύησης, τα χέρια και τα πόδια επιμηκύνονταν ενώ τα οστά άρχισαν να σχηματίζονται κάτω από το ημιδιαφανές του δέρμα. Τώρα, σε αυτή την εβδομάδα, τα πόδια και τα χέρια είναι σχεδόν στο μέγεθος που θα έχουν κατά τη γέννηση και είναι κατ’ αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Η ανάπτυξη λοιπόν που συμβαίνει αυτή την περίοδο έχει να κάνει με το εσωτερικό των λειτουργιών του παρά με το εξωτερικό. Για παράδειγμα τις 2 πρώτες εβδομάδες του 2ου τριμήνου, τα οστά αρχίζουν να σκληραίνουν σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοποίηση, ενώ την 22η, τα οστά αρχίζουν να παράγουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου. Κατά τη γέννηση, τα οστά θα είναι σε θέση να παρέχουν όλα τα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρειάζεται το σώμα του.
Εξακολουθεί να κλωτσάει τόσο πολύ που όταν δεν το νιώθετε, ίσως ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται! Μην ξεχνάτε ότι το κάθε μωρό έχει την δική του προσωπικότητα. Εάν ανησυχείτε, ξαπλώστε στο αριστερό σας πλευρό νωρίς το βράδυ μετά το φαγητό, και ελέγξτε πόση ώρα χρειάζεται για να νιώσετε τις κινήσεις του.
Στο τρίτο τρίμηνο, το μωρό σας θα εισέλθει σε μια φάση αύξησης βάρους και ωριμότητας ανάπτυξης.
- Επιλέξτε μαία
- Κάντε πλάνο τοκετού
- Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας τις ανησυχίες σας σχετικά με τον τοκετό