14η εβδομάδα

by Tseriou 115

Καλωσήρθατε στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Τα μαλλιά είναι το ορόσημο της εβδομάδας αυτή. Το μωρό σας αποκτά μαλλάκια, όχι μόνο στο κεφάλι, αλλά και στα φρύδια και στο ολόκληρο το σώμα του. Αυτό το λεπτό στρώμα χνουδιού, το λεγόμενο laguno, εμφανίζεται συνήθως λίγο πριν από τη γέννηση. 

Κάποιοι μύες αρχίζουν να λειτουργούν αυτή την εβδομάδα με αποτέλεσμα το μωρό σας να μπορεί να πιάσει, να κάνει γκριμάτσες ή ακόμη και να «δείξει» με τον αντίχειρα του, καθώς τώρα αντανακλαστικά μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Ο λαιμός του αρχίζει να μακραίνει και το πιγούνι του δεν ακουμπά πια στο στέρνο του. 

Σε αυτή την εβδομάδα το μωρό σας αναπτύσσεται περισσότερο από κάθε άλλη εβδομάδα και έχει το μέγεθος ενός ροδάκινου. 

Μέγεθος εμβρύου: 9 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 25- 40 γραμμάρια

 

  • Πόνος στρογγυλών συνδέσμων: Πιθανότατα να αισθάνεστε πόνο καθώς οι μύες και η σύνδεσμοι της κοιλιάς σας τεντώνουν, ενώ τα όργανα σας μετακινούνται για να φιλοξενήσουν το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Οι κράμπες, σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, οφείλονται συχνά εξ αιτίας αυτού, αλλά εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
  • Αύξησης ενέργειας: Κιόλας από την 13η εβδομάδα ίσως έχετε αρχίσει να αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια και η διάθεση σας επανέρχεται στο φυσιολογικό. 
  • Αύξηση όρεξης: Καθώς η πρωινή αδιαθεσία αρχίζει να εξαφανίζεται, η όρεξη σας επανέρχεται. Να θυμάστε ότι τρώτε τρώει και το μωρό σας για αυτό θα πρέπει να τρώτε περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Εάν είστε 14 εβδομάδων με δίδυμα, θα πρέπει να τρώτε περίπου 680 επιπλέον θερμίδες την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Προμηθευτείτε με πολλά υγιεινά σνακς για την περίπτωση λιγούρας. Είναι σημαντικό για εσάς και το μωρό σας, να μην τρώτε πολλά λιπαρά αλλά να παίρνετε τα σωστά θρεπτικά συστατικά από μια ισορροπημένη διατροφή. 
  • Πυκνά/λαμπερά μαλλιά: Μπορεί να παρατηρήστε ότι τα μαλλιά σας γίνονται πιο παχιά και πιο λαμπερά. Απολαύστε το καθώς μετά την εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες παραπονιούνται για τριχόπτωση.

 

Μην εκπλαγείτε εάν παρατηρήσετε απότομη αύξηση του βάρους σας από αυτήν την εβδομάδα. Εάν ξεκινήσατε με φυσιολογικό ΔΜΣ, ο γιατρός θα σας συστήσει να πάρετε κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας περίπου 6-8 κιλά. 

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κάνετε υπερηχογράφημα αυτή την εβδομάδα, αφού λογικά θα έχετε ήδη πραγματοποιήσει τον υπέρηχο αυχενικής διαφάνειας του 1ου τριμήνου. Αν όμως κάνατε θα βλέπατε το μωρό σας να κουνάει τα δάχτυλα των ποδιών του ή να πιπιλάει τον αντίχειρά του. 

Τα νεφρά του, το ήπαρ και η σπλήνα είναι πλέον στη θέση τους και έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, ενώ το lanugo όπως προαναφέραμε το βοηθάει να κρατάει το σώμα του ζεστό.

  • Επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγές όπως αίμα στα ούλη και την στοματική κοιλότητα 
  • Εάν δεν έχετε ανακοινώσει την εγκυμοσύνη σας σκεφτείτε διασκεδαστικούς τρόπους για να το κάνετε
  • Κάντε έρευνα και εγγραφείτε σε προγεννητικά μαθήματ