9η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Αυτή την εβδομάδα όλα τα μέρη του σώματος του εμβρύου έχουν πλέον δημιουργηθεί συμπεριλαμβανομένων των χεριών, ποδιών, ματιών αν και δεν είναι ακόμη πλήρως διαμορφωμένα. Τα γεννητικά του όργανα κάνουν επίσης την εμφάνιση τους αυτή την εβδομάδα χωρίς ωστόσο να είναι διακριτό σε αυτή τη φάση το φύλο. Το κεφάλι του εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα αν και πλέον αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μωρό. Τα άκρα του έχουν μακρύνει κι άλλο και τα βλέφαρα του καλύπτουν τα μάτια. Το μωρό σας πλέον έχει το μέγεθος μιας ρόγας σταφυλιού

Μέγεθος εμβρύου: 2,3 εκατοστά 

Βάρος: 2 γραμμάρια

Σε αυτή την εβδομάδα έχετε μπει στον 3 μήνα της εγκυμοσύνης σας και είστε 2 μηνών και 1 εβδομάδας!

 

  • Αλλαγές διάθεσης: Οι ορμόνες συνεχίζουν να προκαλούν σκαμπανευάσματα στην διάθεση σας. Η ναυτία και η πρωινή αδιαθεσία πιθανών να σας προκαλούν εκνευρισμό για αυτό πάρτε χρόνο για να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε. 
  • Πρωινή αδιαθεσία: Έως και το 80% των εγκύων εμφανίζουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κάποια μορφή αδιαθεσίας (όχι μόνο πρωινής). Τα κακά νέα είναι ότι αυτή την εβδομάδα η ναυτία είναι πιθανότατα πιο άσχημη από ποτέ. Τα καλά είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα ίσως αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Το τζίντζερ, η βιταμίνη Β-6 και τα συχνά γεύματα βοηθούν στην ανακούφιση της ναυτίας. 
  • Συχνοουρία: Η μήτρα συνεχίζει να επεκτείνεται και η μεγάλη ροή στην περιοχή της πυέλου σας σας αναγκάζει να επισκέπτεστε την τουαλέτα πιο συχνά.
  • Κούραση: Το σώμα σας εργάζεται υπερωρίες για να αναπτύξει στο έμβρυο σας. Κοιμηθείτε περισσότερο και υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή. Οι περισσότερες έγκυες δεν μπορούν να παραλείψουν γεύματα, ακόμα και αν το έκαναν πριν την εγκυμοσύνη.  Στο δεύτερο τρίμηνο η ενέργεια σας θα επανέλθει.
  • Ρινική συμφόρηση: Και όμως! Είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα εγκυμοσύνης, όμως μπορεί να συμβεί. 
  • Πονοκέφαλοι: Μπορείτε να ευχαριστήσετε τις ορμόνες σας και για αυτό! Κοιμηθείτε καλά και ελαττώστε την καφεΐνη. Μιλήστε με τον γιατρό σας για συμβατά με την εγκυμοσύνη φάρμακα ή φυσικά σκευάσματα που μπορούν να σας βοηθήσουν. 

 

 

Η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος (έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ)  και αυτό σας κοστίζει από το να χωρέσετε στα αγαπημένα σας τζιν! 

Η αύξηση του βάρους στις 9 εβδομάδες είναι απολύτως φυσιολογική. Το πόσο βάρος συστήνει ο γιατρός σας να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εξαρτηθεί από τον δείκτη μάζα σώματος (ΔΜΣ) σας πριν την εγκυμοσύνη. 

Υπάρχουν γυναίκες που παρουσιάζουν τόσο σοβαρής μορφής ναυτία που όχι μόνο δεν αυξάνουν το βάρος τους, αλλά χρειάζονται και ιατρική περίθαλψη. Υπάρχουν πολλά συμβατά φάρμακα με την εγκυμοσύνη που είναι ασφαλή και μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο τέτοιων συμπτωμάτων, οπότε ενημερώστε τον γυναικολόγο σας για να σας κατευθύνει. 

Ορισμένες μητέρες που υποφέρουν από υπερέμεση κύησης, η οποία διαγιγνώσκεται όταν μια έγκυος γυναίκα από τους εμετούς και την ναυτία είναι επικίνδυνα αφυδατωμένη. Εάν είστε αφυδατωμένη, χάνετε αρκετό βάρος ή έχετε λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό σας. 

Αυτή την περίοδο πολλές γυναίκες έχουν το άγχος του κινδύνου της αποβολής. Να είστε βέβαιες ότι μόλις δείτε ή ακούσετε καρδιακό παλμό (ακόμα και αν καθυστερήσατε και κάνετε αυτή την εβδομάδα τον υπερηχογραφικό σας έλεγχο), ο κίνδυνος αποβολής μειώνετε στο 2-9% ανάλογα με την ηλικία σας και θα συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες εβδομάδες. Πιθανών να σας ζητηθεί να κάνετε ανάλυση αίματος ή ούρων για να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας και τον αριθμό των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων σας, καθώς και ΣΜΝ. 

 

  • Υπολογίστε τα προγεννητικά έξοδα και τα έξοδα τοκετού
  • Ενημερωθείτε για μαθήματα εγκυμοσύνης που μπορείτε να παρακολουθήσετε κατά το 2ο τρίμηνο
  • Περάστε περισσότερο χρόνο με τον σύντροφο σας