8η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το μωρό σας τώρα έχει αναπτύξει τα περισσότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου του, τα οποία γίνονται πλέον πιο εμφανή: όπως το άνω χείλος, η άκρη της μύτης, τα βλέφαρα και τα αυτιά.  Εξακολουθεί να αναπτύσσεται ταχύτατα, να κινείται και να αλλάζει συνεχώς θέση, αν και δεν μπορείτε να αισθανθείτε ακόμη τίποτα. Η καρδιά του φτάνει τους 150 χτύπους το λεπτό και τόσο η βαλβίδα της πνευμονικής αρτηρίας, όσο και η βαλβίδα της αορτής έχουν αρχίσει να διακρίνονται. Η μικροσκοπικού ουρά των προηγούμενων εβδομάδων αρχίζει να εξαφανίζεται, τα χέρια έχουν μεγαλώσει κι’ άλλο και οι καρποί του είναι σε κάμψη μπροστά από το στήθος του. Τα πόδια μακραίνουν και μπορεί να κάμπτονται κατά μήκος του σώματος του. Το μωρό σας πλέον έχει περίπου το μέγεθος ενός βατόμουρου. 

Μέγεθος εμβρύου: 1,2 – 1,5 εκατοστά

Βάρος: 1 γραμμάριο

Είστε δύο μηνών έγκυος, αν και οι γιατροί προτιμούν να αναφέρονται γενικά στην εγκυμοσύνη μετρώντας ανά εβδομάδα και όχι ανά μήνα. 

 

 • Πόνος στο στήθος: Πιθανόν να αισθάνεστε το στήθος σας μεγαλύτερο, βαρύτερο και ευαίσθητο, μπορεί ακόμη να νιώθετε και πόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αδένες που παράγουν γάλα στο στήθος αρχίζουν να επεκτείνονται. Ενώ όλο σας το σώμα προετοιμάζεται για τον ερχομό του μωρού σας, έτσι και το στήθος προετοιμάζεται για τον θηλασμό. 
 • Κούραση: Τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και του σακχάρου μπορεί να είναι χαμηλότερα από αυτά που ήταν πριν την εγκυμοσύνη, αφού το σώμα σας παράγει περισσότερο αίμα για το μωρό σας. Το σώμα σας επίσης χρησιμοποιεί ενέργεια για να αναπτύξει αυτό το μικροσκοπικό έμβρυο, οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένη. 
 • Πρωινή αδιαθεσία: Η ναυτία σε αυτή την εβδομάδα είναι πιο αισθητή από ποτέ. Μείνετε ενυδατωμένη και τρώτε μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρή ναυτία εγκυμοσύνης και σας είναι δύσκολο να φάτε (πόσο μάλλον να φάτε σωστά), βρείτε επιλογές που μπορούν να ηρεμήσουν το στομάχι σας. Ορισμένες μητέρες ορκίζονται ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το τζίντζερ και η βιταμίνη Β-6 τις έσωσε από αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα. 
 • Αυξημένη αίσθηση οσμής: Μαζί με την πρωινή αδιαθεσία έρχεται ακόμη ένα όχι και τόσο διασκεδαστικό σύμπτωμα. Ορισμένες μυρωδιές που πριν δεν σας ενοχλούσαν τώρα είναι πιθανόν να σας προκαλούν αποστροφή και αηδία, σε σημείο που να σας προκαλούν αναγούλες. 
 • Κράμπες: Οι κράμπες εξακολουθούν να είναι φυσιολογικές. Οι σύνδεσμοι της κοιλιάς σας επεκτείνονται καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει για να φιλοξενήσει το μωρό σας που μεγαλώνει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Εάν οι κράμπες είναι πιο δυνατές από τις κράμπες περιόδου ή ανησυχείτε με οποιανδήποτε τρόπο, ενημερώστε το γιατρό σας. 
 • Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνει στο περίπου 50% των εγκύων. Για να την αντιμετωπίσετε πίνετε άφθονο νερό, τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και αποφύγετε φαγητά που προκαλούν δυσκοιλιότητα.
 • Παράξενα όνειρα: Και όμως, είναι εντελώς φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν έχει γίνει σαφές ακόμη τι προκαλεί τα όνειρα αυτά, σχετίζονται όμως κατά κόρον με τις νέες σκέψεις και ανησυχίες που κατακλύζουν την έγκυο. 
 • Αιμορραγία: Μπορεί να είναι ανησυχητικό να δείτε αίμα στο εσώρουχο σας στις 8 εβδομάδες γιατί ναι, είναι σημάδι αποβολής. Όμως λόγω της ευαισθησίας του τραχήλου είναι πιθανόν να συμβεί (κυρίως μετά το σεξ). Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα. 

 

 

Η μήτρα σας επεκτείνεται, αλλά δεν φαίνεται ακόμη αλλαγή στο σώμα σας, εκτός και αν είστε έγκυος σε δίδυμα. Τότε μάλλον σε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει ήδη να έχετε αρχίσει να μοιάζετε εξωτερικά περισσότερο έγκυος. 

Η υγιής αύξηση του βάρους στο πρώτο τρίμηνο είναι περίπου ένα έως πέντε κιλά συνολικά, οπότε ίσως το σωματικό σας βάρος έχει αρχίσει ήδη να αυξάνεται. Βέβαια πολλές γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρής μορφής ναυτία, μπορεί να μην έχουν βάλει καθόλου βάρος σε αυτή την εβδομάδα ή να έχουν χάσει κιόλας. 

Εάν δεν έχετε κάνει τον πρώτο σας προγεννητικό έλεγχο ακόμα, αυτή την εβδομάδα ο γυναικολόγος σας θα σας κάνει τον πρώτο υπερηχογραφικό έλεγχο. Θα εκπλαγείτε όταν στον υπέρηχο της 8ης εβδομάδας δείτε τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας να κινούνται πέρα δώθε σαν τρελά, αλλά πραγματικά συμβαίνει!

Οι γεύσεις του μωρού αρχίζουν να διαμορφώνονται τώρα, προετοιμάζοντας το για τα πρώτα του γεύματα. 

 

 • Προγραμματίστε το ραντεβού του προγεννητικού ελέγχου των 12 εβδομάδων, ή αλλιώς του πρώτου μεγάλου υπερηχογραφικού τεστ
 • Διαβάστε για τις μη επεμβατικές προγεννητικές εξετάσεις
 • Σκεφτείτε τρόπους για να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας