6η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Η καρδιά του μωρού σας αρχίζει να χτυπά αυτήν την εβδομάδα. Με 80 παλμούς το λεπτό αρχικά, ενώ γίνεται ταχύτερη μέρα με τη μέρα. Τώρα ξεκινά η εμβρυική περίοδος , κατά την οποία αρχίζει ο σχηματισμός του κορμιού του όπου φαίνεται το κεφάλι και η ουρά. Το κεφάλι του είναι αισθητά μεγαλύτερο συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα και θα παραμείνει έτσι για ακόμη λίγο χρονικό διάστημα. Αυτή την εβδομάδα, τα μάτια και τα ρουθούνια αρχίζουν να διαμορφώνονται, τα αυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται και τα άκρα του αρχίζουν να προεξέχουν, με τον σχηματισμό τον δαχτύλων να ξεκινάει επίσης αυτήν την εβδομάδα. Το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. 

Μέγεθος εμβρύου: 2-4 χιλιοστά.

 

 

  • Κούραση: Το σώμα σας εξακολουθεί να προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες αλλαγές, οπότε η κούραση που νιώθετε είναι δικαιολογημένη και αναμενόμενη. 
  • Ναυτία: Εάν ταλαιπωρήστε από ναυτία προσπαθήστε να βρείτε τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Θυμηθείτε να τρώτε συχνά γιατί το άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. 
  • Πόνος στο στήθος: Η αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή είναι πιθανόν να σας δημιουργήσει πόνο στο στήθος. Επίσης το σώμα σας, αν και είστε μόλις 6 εβδομάδων έγκυος, δουλεύει σκληρά για να σας προετοιμάσει για το ταξίδι του θηλασμού. 
  • Συχνοουρία: Η ορμόνη Hcg κατευθύνει επιπλέον ροή αίματος στην πυελική περιοχή. Η συχνοουρία λοιπόν είναι φυσιολογική, εάν όμως έχετε πόνο κατά την ούρηση ή επιθυμία να πάτα στην τουαλέτα αλλά δεν μπορείτε ενημερώστε τον γιατρό σας. Αυτά είναι σημάδια ουρολοίμωξης που είναι πιθανόν να πάθετε σε αυτή την εβδομάδα. 
  • Αέρια και φούσκωμα: Η προγεστερόνη ευθύνεται για το αθώο φούσκωμα και τα αέρια στην εγκυμοσύνη. Πίνετε πολύ νερό και φάτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα, η οποία συμβάλει στο φούσκωμα. (για την δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται και η πρόσληψη βιταμινών σιδήρου). 
  • Αλλαγές διάθεσης: Η ασταθής διάθεση και τα συναισθηματικά άκρα οφείλονται στις ορμόνες. Η κόπωση και οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να συμβάλουν, οπότε αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην ξεκούραση σας. Τρώτε τακτικά υγιεινά γεύματα και σνακ για να διατηρήσετε την διάθεση σας (τουλάχιστον όπου μπορείτε) υπό έλεγχο. 
  • Κράμπες και κηλίδες: Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι κράμπες και οι κηλίδες αίματος είναι και τα δύο συχνά φαινόμενα. Εάν βιώσετε τις κράμπες σε βαθμό ισχυρότερο από αυτές τις περιόδου ή η αιμορραγία γίνεται βαριά σαν περίοδο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

 

 

Το έμβρυο μεγαλώνει γρήγορα και σύντομα η κοιλίτσα εγκύου που τόσο ονειρεύεστε θα αρχίσει να φαίνεται.  Μπορείτε να απολαύσετε για ακόμη λίγο το μικρό σας μυστικό και να το μοιραστείτε σε λίγες εβδομάδες με την οικογένεια και τους φίλους σας. 

Στο υπερηχογράφημα της 6η εβδομάδας θα ακούσετε την καρδούλα του μωρού σας. Ωστόσο, εάν ο γιατρός σας δεν βλέπει εμβρυικό πόλο ή καρδιακό παλμό, μην πανικοβληθείτε. Θα σας ζητήσει να επαναλάβετέ το ραντεβού σε λίγες ημέρες ή σε μια εβδομάδα. 

Πολλοί από τους κρίσιμους τομείς ανάπτυξης του μωρού έχουν ήδη ξεκινήσει και το μωρό μπορεί ήδη να κουνάει τα χέρια και τα πόδια του. Φυσικά θα πρέπει να περιμένετε ακόμη λίγες εβδομάδες για να το δείτε αυτό.

Η μύτη, τα μάτια, τα αυτιά, το πηγούνι και τα μάγουλα αρχίζουν να παίρνουν μορφή. 

Εάν είστε 6 εβδομάδων σε δίδυμα, πιθανότητα θα μπορείτε να δείτε δύο ξεχωριστούς σάκους κύησης ή 2 εμβρυικούς παλμούς. 

 

  • Γράψτε μια λίστα με όλες τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε στον γυναικολόγο
  • Αποφύγετε τα ωμά ψάρια και τα όχι καλά πλυμένα λαχανικά  
  • Μιλήστε για τις ανησυχίες σας με τον σύντροφό σας