40η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Θεωρητικά έχετε φτάσει στο τέλος της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο έχετε ακόμη περιθώριο μέχρι τις 42 εβδομάδες. Έχετε υπόψιν ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις τα μωρά γεννιούνται στην ΠΗΤ. Το μωρό σας είναι τώρα απολύτως τελειόμηνο. 

Όταν το μωρό σας γεννηθεί, θα αξιολογηθεί από τον παιδίατρο σας για τους ακόλουθους παράγοντες: δραστηριότητα και μυϊκός τόνος, σφυγμός (καρδιακός ρυθμός), ανταπόκριση μορφασμών (ιατρικά γνωστή ως “ευερεθιστότητα αντανακλαστικού, χρωματισμός δέρματος και αναπνοή (ρυθμός αναπνοής). Αυτό το ποσοστό θα καθορίσει τη βαθμολογία Apgar του μωρού, ένα αρχικό μέτρο της υγείας του. Τα περισσότερα υγιή μωρά έχουν Apgar μεταξύ επτά και εννέα (πολύ λίγα μωρά παίρνουν 10). 

 

Μέγεθος εμβρύου: 48.5 – 55 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 3000 – 4500 γραμμάρια

  • Κράμπες: Τεντώστε τα πόδια σας και περπατάτε συχνά για να ανακουφιστείτε από τις κράμπες. 

 

  • Πυελική πίεση: Το μωρό πέφτει ακόμη πιο χαμηλά, προκαλώντας περισσότερη πυελική δυσφορία. 

 

  • Αϋπνία: Το άγχος, το επιπλέον βάρος και όλα τα συνεπακόλουθα της 40ης εβδομάδας σας προκαλούν δυσκολίες στον ύπνο. Χαλαρώστε και απολαύστε τις τελευταίες στιγμές του μωρού σας μέσα στην κοιλιά σας.

 

  • Κούραση: Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε σε συνδυασμό με την κούραση, σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη πιο εξαντλημένη. Το ξέρουμε ότι δεν βοηθάμε, αλλά πραγματικά προσπαθήστε να κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε πριν τον ερχομό του μωρού σας. 

 

  • Συσπάσεις: Εάν νιώθετε συχνές συσπάσεις, ξεκινήστε να χρονομετράτε για να δείτε πόσο μακριά βρίσκεται η μία από την άλλη. Αν είναι συχνές, με ένα τακτικό μοτίβο και πιο οδυνηρές, είστε στο πρώιμο στάδιο του τοκετού.

Σημάδια τοκετού

Τώρα οποιοδήποτε σημάδι προμηνύει τον τοκετό, ο οποίος πλησιάζει σε λίγες ώρες ή μέρες. 

Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας αν έχετε συσπάσεις που συνεχίζονται και δεν σταματούν μόλις αλλάξετε θέση, αλλά είναι και σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Αίμα ή βλέννη επίσης είναι σημάδια τοκετού για αυτό μην παραξενευτείτε αν για συνεχόμενες μέρες έχετε αυτό το σύμπτωμα. Κάποιες φορές το τραχηλικό πώμα χρειάζεται μέρες μέχρι να απορριφθεί εντελώς. 

Τέλος διαρροή υγρού από τον κόλπο ίσως σημαίνει ότι έχουν σπάσει τα νερά σας. Θα το καταλάβετε καθώς δεν σταματά και ίσως νομίζετε ότι κάνατε πιπι πάνω σας. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. 

 

Πρόκληση τοκετού

Μην αγχώνεστε ότι η εγκυμοσύνη σας τελείωσε και το μωρό σας δεν λέει να βγει. Πρακτικά έχετε ακόμη 2 εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσετε να ανησυχείτε γιατί δεν ήρθε ακόμη ο πελαργός. 

Αποβάλετε το άγχος και κάντε μεγάλους περιπάτους και σεξ. Ο βελονισμός επίσης θεωρείτε εξίσου ασφαλής. 

Ίσως έχετε ακούσει και για την διέγερση των θηλών που μπορεί να προκαλέσει τοκετό. Μπορεί, αλλά οι γιατροί σας προτείνουν να μην το δοκιμάσετε. 

Η καλύτερη θέση για να γεννηθεί ένα μωρό είναι η πρόσθια με το κεφάλι προς τα κάτω, καθώς η σπονδυλική στήλη του μωρού ακολουθεί την καμπύλη της κοιλιάς σας και περνά μέσα από τον κόλπο πριν γεννηθεί. 

Εάν η θέση τώρα είναι οπίσθια θέση κατά τη γέννηση, η σπονδυλική του στήλη τρίβεται στη σπονδυλική σας στήλη, οπότε θα αισθάνεστε περισσότερο πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια του τοκετού. 

Εάν δεν έχετε γεννήσει μέχρι τώρα, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε NST – καρδιοτοκογράφημα κάθε 2 μέρες μέχρι και τις 42 εβδομάδες για να βεβαιωθεί για την καλή ευημερία του μωρού μέσα στη μήτρα. Εκεί θα παρακολουθήσει τις κινήσεις του μωρού σας καθώς και τις συσπάσεις της μήτρας σας. 

Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο γιατρός θεωρήσει ότι το μωρό σας στρεσάρετε, ίσως συζητήσετε τις πιθανότητες πρόκλησης τοκετού.