39η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Μέχρι τώρα το μωρό σας πιθανότατα έχει φτάσει το βάρος γέννησης του. Έχει συσσωρεύσει αρκετό σωματικό λίπος και ο πλακούντας συνεχίζει να του παρέχει θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του μέχρι το πρώτο του εμβόλιο. 

Με δυσκολία πια καταφέρνει να κινείται μέσα στη μήτρα, ενώ ο εγκέφαλός του μεγαλώνει και αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό που θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια των 3 πρώτων χρόνων της ζωής του. 

 Αυτήν την εβδομάδα είναι ότι πιθανόν το κεφάλι του μωρού σας να έχει εμπεδωθεί στην πύελο, αν το μωρό έχει «γυρίσει», γεγονός που θα σας επιτρέψει να γεννήσετε πιο εύκολα. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 48,5- 50 εκατοστά 

Βάρος εμβρύου: 3100-3.200 περίπου

 • Σύνδρομο της φωλιάς: Οι περισσότερες γυναίκες καθώς φτάνουν στο τέλος της εγκυμοσύνης τους βιώνουν το λεγόμενο “σύνδρομο της φωλιάς” όπου ουσιαστικά νιώθουν μια έντονη επιθυμία να καθαρίσουν τα πάντα λίγο πριν έρθει στον κόσμο το μωρό τους. 

 

 • Προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks: Εάν οι συστολές είναι επώδυνος και δεν εξαφανίζονται όταν αλλάζετε θέση, ίσως βρίσκεστε στα πρώτα στάδια τοκετού. 

 

 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις: Ίσως αρχίσετε να παρατηρείτε μια πιο παχιά βλέννη αυτή την εβδομάδα. Ονομάζεται βλεννογόνος και είναι εντελώς φυσιολογικό. Απελευθερώνεται καθώς ο τράχηλος διαστέλλεται κατά την προετοιμασία για τον τοκετό. 

 

 • Πυελική πίεση: Το μωρό είναι τόσο χαμηλά καθώς πλησιάζει ο τοκετός, που νιώθετε βάρος και πολλές φορές πόνο. Μην ανησυχείτε, πλησιάζετε στο τέλος! 

 

 • Νευρικοί πόνοι/Σουβλιές : Ακριβώς επειδή το μωρό σας είναι πολύ χαμηλά, κάποιες κινήσεις του μπορεί να χτυπήσουν ευαίσθητα νεύρα, κάνοντας σας να νιώθετε έντονες σουβλιές στη λεκάνη και τον κόλπο σας.

Σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε ήδη σε τοκετό

 • Σπάσιμο νερών: Εάν αισθανθείτε ότι βρέχεστε σιγά σιγά ή εάν πολλά υγρά σαν νερό τρέχουν ασταμάτητα από τον κόλπο σας ότι σημαίνει ότι έχουν σπάσει τα νερά σας. Οι περισσότερες γυναίκες γεννάνε μέσα στο πρώτο 24ωρο από την στιγμή που σπάζουν τα νερά τους. 

 

 • Τακτικές συστολές: Οι επαναλαμβανόμενες, οδυνηρές συστολές σημαίνει ότι μάλλον βρίσκεστε σε τοκετό. Καθώς η μήτρα σας συστέλλεται, διαστέλλει τον τράχηλο σας ώστε το μωρό να μπορέσει να περάσει από το κανάλι της γέννησης στο στάδιο των εξωθήσεων.  Εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να έχετε τακτικές συσπάσεις για αρκετές ώρες προτού μπείτε σε ενεργό τοκετό. Μην βιαστείτε να πάτε στο νοσοκομείο!  

Μην ανησυχείτε εάν δεν έχετε εμφανίσει ακόμη κανένα σημάδι τοκετού. Ο μέσος όρος των μαμάδων γεννάει περίπου στις 41 εβδομάδες. 

 

Πρόκληση τοκετού

 

 • Περπάτημα: Δεν είναι ιατρικώς αποδεδειγμένη μέθοδος, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η βαρύτητα μπορεί να ωθήσει το μωρό κάτω στον τράχηλο και η πίεση να ξεκινήσει τη διαστολή του. 

 

 • Βελονισμός: Και πάλι, δεν είναι αποδεδειγμένο, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι αυτή η αρχαία πρακτική ρυθμίζει τη ροή του αίματος, η οποία διεγείρει τον τράχηλο ώστε διασταλεί. 

 

 • Σεξ: Οι περισσότεροι γιατροί προτρέπουν τα ζευγάρια να κάνουν σεξ κατά τις τελευταίες εβδομάδες εγκυμοσύνης, καθώς πιστεύουν ότι το σπέρμα και ο οργασμός, μπορεί να συμβάλουν στις συστολές της μήτρας. . 

 

Στην 39η εβδομάδα, η πρόκληση τοκετού μπορεί να είναι ιατρικά απαραίτητη εάν έχετε επιπλοκές όπως προεκλαμψία ή διαβήτη κύησης που δεν είναι ρυθμισμένος, λοίμωτη της μήτρας ή προβλήματα με τον πλακούντα. 

Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν συνιστάται η πρόκληση τοκετού, καθώς το μωρό χρειάζεται λίγο ακόμη χρόνο μέσα στη μήτρα σας. 

 

Ο γιατρός σας υπερηχογραφικά θα επιβεβαιώσει τη θέση του μωρού, την ηλικία κύησης ή οποιονδήποτε αριθμό παραγόντων που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο και χρόνο γέννησης του μωρού. 

Το μωρό σας θα πρέπει να είναι ήδη με το κεφάλι προς τα κάτω και ίσως έχει ήδη εμπεδωθεί. Επιπλέον, είναι τόσο στριμωγμένο μέσα στη μήτρα σας, που κυριολεκτικά σπρώχνει και κλωτσάει τα όργανά σας για να δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του. 

Ευτυχώς, συνήθως δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας, επειδή το κεφάλι του μπορεί να επιμηκύνεται και να διαμορφώνεται μέσα στο κανάλι γέννησης.

 • Ενημερωθείτε για τις εξετάσεις που θα γίνουν στο μωρό σας μετά την γέννηση
 • Βεβαιωθείτε ότι οι βαλίτσες σας είναι έτοιμες
 • Φτιάξτε μια λίστα με το ποιους πρέπει να ενημερώσετε πριν γεννήσετε