38η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το μωρό σας απολαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες της ενδομήτριας ζωής του. Ωστόσο, εάν γεννηθεί τώρα, θεωρείται ένα τελειόμηνο βρέφος. 

Ο εγκέφαλός του – υπεύθυνος για περίπλοκες λειτουργίες όπως η ρύθμιση της αναπνοής, της πέψης και της κυκλοφορίας – λειτουργεί κάθε μέρα και καλύτερα. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα μωρά γεννιούνται μεταξύ 38ης και 42ης εβδομάδας, με ένα ορόσημο πιθανής ημερομηνίας τοκετού τις 40 εβδομάδες, που σηματοδοτεί απλά το μέσο σημείο αυτής της περιόδου και όχι τη λήξη της. 

Το μωρό σας καταπίνει πολύ αμνιακό υγρό. Tα πρώτα κόπρανα, το λεγόμενο μηκώνιο συσσωρεύεται στα έντερα, ενώ επίσης παράγει περισσότερο επιφανειοδραστικό παράγοντα που θα αποτρέψει τους σάκους αέρα στους πνεύμονες του να κολλήσουν μεταξύ τους όταν αρχίζει να αναπνέει. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 50 εκατοστά 

Βάρος εμβρύου: 3.030 γραμμάρια περίπου

  • Προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks: Μπορεί να τις έχετε γαι εβδομάδες τώρα ή να αρχίσετε να τις παρατηρείτε πιο συχνά. Εάν οι συστολές είναι επώδυνος και δεν εξαφανίζονται όταν αλλάζετε θέση, ίσως βρίσκεστε στα πρώτα στάδια τοκετού. 

 

  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις: Ίσως αρχίσετε να παρατηρείτε μια πιο παχιά βλέννη αυτή την εβδομάδα. Ονομάζεται βλεννογόνος και είναι εντελώς φυσιολογικό. Απελευθερώνεται καθώς ο τράχηλος διαστέλλεται κατά την προετοιμασία για τον τοκετό. 

 

  • Φαγούρα στην κοιλιά: Το δέρμα σας είναι τεντωμένο και ευαίσθητο. Πίνετε πολύ νερό και βάζετε συχνά ενυδατική λοσιόν στη κοιλιά σας. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το εξάνθημα. Για αυτό εάν παρατηρήσετε κάποιο ενημερώστε τον γιατρό σας. 

Τα σημάδια τοκετού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτό που προμηνύουν τον τοκετό και σε αυτά που σημαίνει ότι ο τοκετός συμβαίνει τώρα. 

Σημάδια που προμηνύουν τοκετό

  • Απόρριψη τραχηλικού πώματος: Μπορεί να δείτε μια παχιά βλέννη στο εσώρουχο σας, είτε σαν ένα μεγάλο κομμάτι, είτε να αποβάλλεται σιγά σιγά. Αυτό είναι το τραχηλικό πώμα το οποίο προστατεύει τον τράχηλο σας καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Καθώς ο τράχηλος σας διαστέλλεται, το βλεννογόνο απορρίπτεται για να ανοίξει το δρόμο για το μωρό. Το τραχηλικό πώμα μπορεί να έχει ροζ ή καφέ χρώμα. 
  • Ναυτία: Κάποιες γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν ναυτίες λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού. 
  • Διάρροια: Η διάρροια μπορεί να σημαίνει ότι ο τοκετός σιγά σιγά ξεκινάει. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό, και μέρος της διαδικασίας είναι να αδειάσει και το έντερό σας. 

Σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε ήδη σε τοκετό

  • Σπάσιμο νερών: Εάν αισθανθείτε ότι βρέχεστε σιγά σιγά ή εάν πολλά υγρά σαν νερό τρέχουν ασταμάτητα από τον κόλπο σας ότι σημαίνει ότι έχουν σπάσει τα νερά σας. Οι περισσότερες γυναίκες γεννάνε μέσα στο πρώτο 24ωρο από την στιγμή που σπάζουν τα νερά τους. 
  • Τακτικές συστολές: Οι επαναλαμβανόμενες, οδυνηρές συστολές σημαίνει ότι μάλλον βρίσκεστε σε τοκετό. Καθώς η μήτρα σας συστέλλεται, διαστέλλει τον τράχηλο σας ώστε το μωρό να μπορέσει να περάσει από το κανάλι της γέννησης στο στάδιο των εξωθήσεων.  Εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να έχετε τακτικές συσπάσεις για αρκετές ώρες προτού μπείτε σε ενεργό τοκετό. Μην βιαστείτε να πάτε στο νοσοκομείο!  

 

Στην 38η εβδομάδα, η πρόκληση τοκετού μπορεί να είναι ιατρικά απαραίτητη εάν έχετε επιπλοκές όπως προεκλαμψία ή διαβήτη κύησης που δεν είναι ρυθμισμένος, λοίμωξη της μήτρας ή προβλήματα με τον πλακούντα. 

Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν συνιστάται η πρόκληση τοκετού, καθώς το μωρό χρειάζεται λίγο ακόμη χρόνο μέσα στη μήτρα σας. 

Το μωρό σας είναι τόσο μεγάλο πια, που τα γόνατα και οι αγκώνες του πρέπει να κάμπτωνται ή ακόμη και να διπλώνονται συνεχώς. Ο καρδιακός ρυθμός του κυμαίνεται μεταξύ 120 και 160 παλμών ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του τοκετού. 

Καθώς εξασκεί την αναπνοή του, εισπνέει αμνιακό υγρό και εσείς όλο αυτό το βιώνετε ως λόξιγκα του μωρού σας, που πλέον μπορεί να γίνει αισθητός και από τον σύντροφό σας. Οι πνεύμονες τώρα είναι έτοιμοι για την μεγάλη έξοδο. 

Οι συστολές που θα αισθάνεστε τώρα θα σας φέρνουν ακόμη πιο κοντά στη γέννηση του μωρού σας. Ακριβώς όπως αυτό, έτσι και το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει πριν να είναι έτοιμο για τον τοκετό. Τώρα οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις ίσως γίνονται πιο επώδυνες. 

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε την κοιλιά σας να σφίγγει, τοποθετήστε το χέρι σας στην κορυφή της μήτρας σας και θα την νιώσετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να επανέρχεται στη μαλακή μορφή της. Η μήτρα σας είναι ένα μεγάλος μυς και καθώς συστέλλεται ή κάμπτεται, τότε σκληραίνει. Όταν χαλαρώνει, τότε μακαλώνει και η μήτρα γίνεται πιο ελαστική. Αυτές οι συσπάσεις αν και δεν οδηγούν σε ενεργό τοκετό, προετοιμάζουν το σώμα (και την ψυχή σας) για όταν έρθει η μεγάλη ώρα.

Εάν κάνετε υπερηχογράφημα της ώρα της σύσπασης, ο υπερηχογράφος μπορεί να παρατηρήσει το τοίχωμα της μήτρας να πυκνώνει ελαφρώς.

  • Κάντε μασάζ εγκυμοσύνης
  • Ετοιμάστε προπαρασκευασμένα γεύματα 
  • Προετοιμαστείτε για τον θηλασμό
  • Επιλέξτε μουσική που θα σας συντροφεύει στον τοκετό σας