37η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Ο ομφάλιος λώρος αρχίζει να δίνει αντισώματα στο μωρό σας προετοιμάζοντας το για τον τοκετό. Με την αποθήκευση αντισωμάτων στο σώμα του πριν την γέννηση, το μωρό θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τα μικρόβια που θα συναντήσει εκτός μήτρας. Οι αισθήσεις του πλέον είναι σε θέση να βελτιώνουν τις ικανότητες του και τώρα μπορεί να ακούσει και να αναγνωρίσει τη φωνή σας. Μόλις γεννηθεί θα μπορείτε να το δείτε να γυρίζει το κεφάλι του προς το μέρος σας όταν σας ακούσει να μιλάτε, αποδεικνύοντας ότι ξέρει ποια είναι η μαμά του. Μαζί με την ακοή του, η ορασή του βελτιώνεται κάθε μέρα. Τα δάχτυλα του γίνονται επίσης πιο συντονισμένα και μπορεί να πιάνει το πρόσωπο του ή τα δάχτυλα του, και μετά τη γέννηση το δικό σας δάχτυλο. 

Επίσης, σε αυτή την εβδομάδα, εξασκείται κάνοντας αναπνευστικές κινήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ζωή έξω από τη μήτρα. Το μέσο έμβρυο αυτής της ηλικίας, εξακολουθεί να παίρνει βάρος με ρυθμό μισού κιλού την εβδομάδα περίπου. 

Τα μωρά ανάμεσα στις 37 και 42 εβδομάδες θεωρούνται τελειομηνα, ενώ πριν από αυτό το ορισμο θεωρούνται πρόωρα. 

Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός πεπονιού. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 49 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2870

 • Καούρες: Το μωρό συνεχίζει να ασκεί πίεση στο πεπτικό σας σύστημα καθώς πλησιάζετε στην ΠΗΤ. 

 

 • Κολπική απόρριψη ή αίμα: Λίγο αίμα είναι φυσιολογικό – θυμηθείτε, ο τράχηλος σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος, οπότε το σεξ μπορεί να τον ερεθίσει και να τον κάνει να αιμορραγήσει. Εάν δείτε περισσότερες από μερικές σταγόνες αίμα, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. Η κολπική αιμορραγία μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος με τον πλακούντα. Επίσης μην συγχέετε την απόρριψη της τραχηλικής βλέννης με αιμορραγία, καθώς η απόρριψη του τραχηλικού πώματος (καφέ-ροζ βλέννη) είναι σημάδι ότι ο τράχηλος σας αλλάζει σε μια προετοιμασία για τον τοκετό. 

 

 • Ραγάδες: Δυστυχώς καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει και το δέρμα τεντώνεται, οι ραγάδες ίσως εμφανιστούν στο δέρμα σας. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε συχνά πίνοντας νερό και βάζοντας λοσιόν στο δέρμα σας. 

 

 • Συστολές: Στις 37 εβδομάδες κύησης, αναμένονται κράμπες ή συσπάσεις. Σε τελική ανάλυση θα αποκτήσετε ένα μωρό πολύ σύντομα και το σώμα σας προετοιμάζεται καθημερινά για αυτό. Εάν αλλάξετε θέση και οι συσπάσεις σταματάνε τότε πιθανόν αντιμετωπίζετε Braxton Hicks. 

 

 • Ναυτία ή ευκοιλιότητα: Τα δύο αυτά συμπτώματα είναι προμήνυμα ότι ο τοκετός πλησιάζει.

Τα σημάδια τοκετού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτό που προμηνύουν τον τοκετό και σε αυτά που σημαίνει ότι ο τοκετός συμβαίνει τώρα. 

Σημάδια που προμηνύουν τοκετό

 • Απόρριψη τραχηλικού πώματος: Μπορεί να δείτε μια παχιά βλέννη στο εσώρουχο σας, είτε σαν ένα μεγάλο κομμάτι, είτε να αποβάλλεται σιγά σιγά. Αυτό είναι το τραχηλικό πώμα το οποίο προστατεύει τον τράχηλο σας καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Καθώς ο τράχηλος σας διαστέλλεται, το βλεννογόνο απορρίπτεται για να ανοίξει το δρόμο για το μωρό. Το τραχηλικό πώμα μπορεί να έχει ροζ ή καφέ χρώμα. 
 • Ναυτία: Κάποιες γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν ναυτίες λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού. 
 • Διάρροια: Η διάρροια μπορεί να σημαίνει ότι ο τοκετός σιγά σιγά ξεκινάει. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό, και μέρος της διαδικασίας είναι να αδειάσει και το έντερό σας. 

Σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε ήδη σε τοκετό

 • Σπάσιμο νερών: Εάν αισθανθείτε ότι βρέχεστε σιγά σιγά ή εάν πολλά υγρά σαν νερό τρέχουν ασταμάτητα από τον κόλπο σας ότι σημαίνει ότι έχουν σπάσει τα νερά σας. Οι περισσότερες γυναίκες γεννάνε μέσα στο πρώτο 234ωρο από την στιγμή που σπάζουν τα νερά τους. 
 • Τακτικές συστολές: Οι επαναλαμβανόμενες, οδυνηρές συστολές σημαίνει ότι μάλλον βρίσκεστε σε τοκετό. Καθώς η μήτρα σας συστέλλεται, διαστέλλει τον τράχηλο σας ώστε το μωρό να μπορέσει να περάσει από το κανάλι της γέννησης στο στάδιο των εξωθήσεων.  Εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να έχετε τακτικές συσπάσεις για αρκετές ώρες προτού μπείτε σε ενεργό τοκετό. Μην βιαστείτε να πάτε στο νοσοκομείο! 

 

Ο γιατρός σας θα σας πει πότε πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο, ωστόσο έχετε υπόψιν ότι εάν οι συσπάσεις σας δεν έχουν τακτική διάρκεια κάθε 5 λεπτά, ίσως σας πει να περιμένετε στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, ο τοκετός στις 37 εβδομάδες μπορεί να μην θεωρείται πρόωρος, είναι όμως ακόμη αρκετά νωρίς. Κάθε επιπλέον ημέρα στην κοιλιά σας είναι σημαντική για το μωρό. Μέχρι και την γέννηση, το μωρό μπορεί να προσθέτει μέχρι και 14 γραμμάρια λίπους κάθε μέρα. Ταυτόχρονα, μέρος του αμνιακού σας υγρού αρχίζει να απορροφάται ξανά από τους ιστούς σας, μειώνοντας ελαφρά το υγρό γύρω από το μωρό. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι κινείται λιγότερο, αλλά είναι εξίσου ενεργό όπως πριν. 

Οι ορμόνες του πλακούντα διεγείρουν τώρα τα στήθη σας για να παράξουν γάλα, αυτές οι ίδιες ορμόνες θα προκαλέσουν στους μαστικούς αδένες του μωρού σας ένα ελαφρύ πρήξιμο το οποίο θα υποχωρήσει μετά τη γέννηση. 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων εβδομάδων ή και ημερών, πριν από τη γέννηση, το σώμα σας και το σώμα του μωρού θα αρχίσει να προετοιμάζεται για τον τοκετό.

 • Ετοιμάστε την δική σας βαλίτσα για το μαιευτήριο
 • Συγκεντρώστε όλα τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας
 • Ενημερωθείτε για τα σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης