36η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το μωρό σας δουλεύει πολύ σκληρά για να αποκτήσει όλο το λίπος που χρειάζεται, το οποίο τη στιγμή της γέννησης θα είναι περίπου το 15% του συνολικού του βάρους, και θα το βοηθήσει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του, δίνοντας του επιπλέον ενέργεια. Οι μύες που μέσα στη μήτρα το βοηθούσαν να πιπιλάει τα δάχτυλά του, τώρα είναι έτοιμοι για τον πρώτο θηλασμό. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας θα πεινάσει αμέσως μετά τη γέννηση του.

Ο χώρος μέσα στη μήτρα όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και στενότερος. Το αμνιακό υγρό λιγοστεύει και οι κινήσεις του εμβρύου αραιώνουν. Τα περισσότερα συστήματα του μωρού είναι πλήρως λειτουργικά, η ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία αμέσως μόλις το μωρό ξεκινήσει να θηλάζει το στήθος σας. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 47 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2650 γραμμάρια περίπου

  • Καλύτερη ικανότητα αναπνοής: Καθώς το μωρό κατεβαίνει στη λεκάνη σας, οι πνεύμονές σας έχουν περισσότερο χώρο. 

 

  • Πυελική δυσφορία: Η πίεση μετατοπίζεται χαμηλά στη λεκάνη σας. Προσέξτε για σημάδια τοκετού, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών επίπονων συσπάσεων. 

 

  • Καούρες: Το μωρό σας είναι τόσο μεγάλο πια που συσσωρεύει το πεπτικό σας σύστημα, εμποδίζοντας το να λειτουργεί όπως έκανε πριν την εγκυμοσύνη σας. Αποφύγετε τα εσπεριδοειδή, τα πικαντικα και τα λιπαρά τρόφιμα.

 

  • Πρησμένοι αστράγαλοι και πόδια: Το πρήξιμο είναι απολύτως φυσιολογικό κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Θα παρατηρήσετε ότι μετά τον τοκετό θα εξαφανιστεί εντελώς! Όμως.. το σοβαρό ή ξαφνικό πρήξιμο μπορεί να είναι ένδειξη προεκλαμψίας, οπότε ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο. 

 

  • Αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις: Το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό και αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές. Αλλά αν προσέξετε υδαρή απόρριψη (που θα μπορούσε να είναι αμνιακό υγρό), αίμα ή εκκρίσεις που μοιάζουν με βλέννα ή αιμορραγία (που θα μπορούσε να είναι το βλεννογόνο) επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Η απώλεια του βλεννογόνου είναι πολύ πολύ κοντά. Το πόσο κοντά όμως, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. 

 

  • Προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks: Πιθανότατα εξακολουθείτε να αισθάνεστε αυτές τις συσπάσεις και ίσως γίνονται και πιο έντονες. Στην πραγματικότητα, πολλές έγκυες πηγαίνουν στο μαιευτήριο πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε τοκετό, ενώ απλά βιώνουν πιο έντονες Braxton Hicks. Εάν όμως έχετε συσπάσες τόσο επώδυνες ή και περισσότερο όσο οι κράμπες περιόδου δεν οφείλονται σε Braxton Hicks. 

Η μετακίνηση και οι καθημερινές λειτουργίες γίνονται πιο δύσκολες, χάριν στην αύξηση του σωματικού σας βάρους. 

Απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι τη γέννηση του μωρού σας. Τώρα θα ξεκινήσετε να έχετε πιο τακτικές προγεννητικές επισκέψεις στον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα παρακολουθεί προσεκτικά τη θέση του μωρού σας. 

Το προστιθέμενο βαρος του βοηθά το σώμα του να προετοιμαστεί για τη γέννησή μαλακώνοντας τον τράχηλο. Η μαία σας θα σας δείξει ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να βοηθήσετε το μωρό να μετακινηθεί στη σωστή θέση με το κεφάλι του προς τα κάτω. 

Σε κάθε περίπτωση το μωρό θα συνεχίσει να προσθέτει βάρος υπό μορφή επιπλέον λίπους μέχρι τον τοκετό. Τα νύχια του είναι τόσο μεγάλα που μπορεί ακόμη και να γδάρει τον εαυτό του μέσα στη μήτρα. Το μόνο όργανο που δεν είναι πλήρως ώριμο ακόμα είναι οι πνεύμονες. 

Ο ρόλος του πλακούντα σιγά σιγά φτάνει στο τέλος του και τώρα που το σώμα του μωρού σας είναι πιο ανεξάρτητο, παράγει λιγότερες ορμόνες. Ωστόσο εσείς εξακολουθείτε να παρέχετε αντισώματα στο μωρό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σας. Αυτά τα αντισώματα είναι που θα προστατεύσουν το νεογέννητο σας από κοκκύτη, παρωτίτιδα, ιλαρά ακόμη και από συνηθισμένο βήχα ή γρίπη. 

  • Κάντε εμβόλιο κατά του κοκκύτη εάν δεν το έχετε ήδη κάνει
  • Επιλέξτε παιδίατρο
  • Κάντε συχνές ασκήσεις στην μπάλα