34η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Τα νύχια του τώρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και πιθανόν να έχουν φτάσει ως τις άκρες των δαχτύλων του. Αυτή την εβδομάδα ένα προστατευτικό στρώμα αναπτύσσεται γύρω από το κορμί του που ονομάζεται vernix caseosa (άσπρο κηρώδες επίστρωμα που κρατά το δέρμα ασφαλές). 

Αν το μωρό σας είναι αγόρι τότε οι όρχεις του τώρα αρχίζουν να κατεβαίνουν από τη κοιλιά στη σωστή τους θέση. Στην περίπτωση πρόωρου τοκετού, το μωρό θεωρητικά μπορεί να επιβιώσει χωρίς σημαντικές επιπλοκές. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 45 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2200 γραμμάρια

 

  • Θολή όραση: Ένας συνδυασμός ορμονών, συσσώρευσης υγρών και έλλειψης ύπνου είναι ικανός να σας θολώσει την όραση. Μερικές φορές είναι φυσιολογικό και προσωρινό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, αλλά εάν η θολή όραση σας συνοδεύεται από πρήξιμο, κεφαλαλγία, γρήγορη αύξηση βάρους ή/και πρήξιμο, θα μπορούσε να είναι σημάδι προεκλαμψίας, οπότε ενημερώστε τον γυναικολόγο σας αμέσως. 

 

  • Δυσκοιλιότητα: Θυμηθείτε να κάνετε συχνές βόλτες, να τρώτε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες και να πίνετε πολύ νερό. 

 

  • Πρησμένοι αστράγαλοι και πόδια: Καθίστε και σηκώστε τα πόδια σας ψηλά όποτε μπορείτε για να μειώσετε το πρήξιμο. 

 

  • Πυελικός πόνος: Καθώς το μωρό προετοιμάζεται για την μεγάλη άφιξη, μπορεί να αισθάνεστε πίεση στη λεκάνη σας καθώς και συχνοουρία. 

 

  • Προπαρασκευαστικές συσπάσεις: Οι Braxton Hicks είναι εντελώς φυσιολογικές. Σημειώστε ωστόσο, ότι στις 34 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι πιθανόν το σώμα σας να ετοιμάζεται για πραγματικό τοκετό. Οι τακτικές συστολές που δεν σταματούν μετά από περίπου μια ώρα, η κολπική αιμορραγία και ο πόνος στην πλάτη (σαν περιόδου) είναι όλα σημάδια πρόωρου τοκετού. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα σε αυτή την εβδομάδα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γυναικολόγο σας. 

Η κοιλίτσα σας ίσως έχει αρχίσει να “κατεβαίνει” και να φαίνεται πιο χαμηλά από όταν ήταν πριν μερικές εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό ετοιμάζεται ή έχει ήδη πάρει θέση για τον τοκετό. Το θετικό είναι ότι τώρα αναπνέεται καλύτερα, αν και η πίεση έχει πλέον μετατοπιστεί προς τα κάτω. Εάν το μωρό δεν έχει κατέβει πιο χαμηλά μην ανησυχείτε. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και κατά την διάρκεια του τοκετού. 

Η ουροδόχος κύστη σας τώρα πιέζεται ακόμη περισσότερο και οι επισκέψεις στην τουαλέτα γίνονται ακόμη πιο συχνές. 

Εάν είστε έγκυος σε δίδυμα, η αντίστροφη μέτρηση για τον τοκετό έχει ήδη αρχίσει, καθώς οι δίδυμες κυήσεις φτάνουν σε πλήρη διάρκεια γύρω στις 37 εβδομάδες.

Το μωρό σας είναι σχεδόν έτοιμο για την μεγάλη άφιξη του! Όμως όσο πιο κοντά φτάνει στις 40 εβδομάδες, τόσο το καλύτερο. Το σώμα του εξακολουθεί να αναπτύσσεται, να κερδίζει βάρος και να ωριμάζει. 

Πολλά από τα συστήματα του σώματός του, όπως το γαστρεντερικό “ασκούν” πλήρως τις λειτουργίες που θα το βοηθήσουν να επιβιώσει μετά τη γέννηση. 

Το μωρό επίσης εξασκεί την αναπνοή του. Κατά τη διαδικασία του τοκετού, το αμνιακό υγρό ωθείται από τους πνεύμονες του μωρού. Καθώς το μωρό μπαίνει στον τράχηλο και συμπιέζεται μέσω του κόλπου, το υγρό ξεκινά να αποβάλλεται. Εάν η γέννηση γίνει με καισαρική τομή, το μωρό δεν έχει την ευκαιρία να αποβάλει φυσικά το υγρό, οπότε το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να βοηθήσει το βρέφος. Συνήθως τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή δεν έχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα , αλλά υπάρχει ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα πνευμονικών προβλημάτων σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό. 

Τώρα το μωρό κλείνει τα μάτια του όταν κοιμάται και τα κρατάει ανοιχτά όταν ξυπνά. Σε αυτό το σημείο ο εγκέφαλός του έχει αναπτυχθεί τόσο καλά που έχει την ικανότητα να βλέπει, να ακούει, να μαθαίνει και να θυμάται.

  • Προγραμματιστε τα ραντεβού του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης σας
  • Ενημερωθείτε για το πότε πρέπει να πάτε στην κλινική
  • Ετοιμάστε τα τελευταία πράγματα του μωρού σας