33η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Μέχρι και την γέννηση του, το μωρό σας θα αυξάνει διαρκώς το βάρος του. Μεγαλώνοντας, πιάνει περισσότερο χώρο στην μήτρα και έτσι οι κινήσεις του γίνονται λιγότερες αλλά πιο αισθητές. 

Το χρώμα του δέρματος του αρχίζει να αλλάζει αποκτώντας ένα πιο ρόδινο χρώμα και για αυτό ευθύνεται το λίπος που συσσωρεύεται από κάτω του. Ο εγκέφαλος του συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει, ενώ του επίπεδο του αμνιακού υγρού σας έχει φτάσει αυτή την στιγμή στο μέγιστο, λόγω του μεγέθους του εμβρύου. 

Το μωρό σας τώρα αρχίζει να παίρνει αντισώματα από εσάς, καθώς το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζει να αναπτύσσεται. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 44 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2 κιλά

 • Εξάψεις: Ο μεταβολισμός σας δουλεύει υπερωρίες και για αυτό νιώθετε να ζεσταίνεστε υπερβολικά κάποιες φορές.

 

 • Πονοκέφαλοι: Οι διακυμάνσεις των ορμονών σας είναι ικανές να σας προκαλέσουν και πονοκεφάλους. Βέβαια, το άγχος και η αφυδάτωση συντελούν στο όλο αυτό να γίνεται πιο έντονο. 

 

 • Δυσκολία στην αναπνοή: Όταν το μωρό κατέβει πιο χαμήλα θα ανακουφιστείτε, καθώς θα δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους πνεύμονες σας. Αυτό συμβαίνει σε διαφορετικό χρονικό διάστημα στην κάθε έγκυο. 

 

 • Απώλεια μνήμης και αδεξιότητα: Ένα μη αποδεδειγμένο σύμπτωμα, που όμως όλες οι έγκυες παραπονιούνται ότι έχουν. 

Εάν αισθάνεστε περιστασιακό σφίξιμο στην κοιλιά σας, πιθανότατα έχετε συσπάσεις Braxton Hicks. Εάν ωστόσο οι συσπάσεις αυτές είναι περισσότερες από 4 κάθε ώρα, έχουν συγκεκριμένο μοτίβο μεταξύ τους, είναι επώδυνες και δεν σταματούν όταν αλλάζετε θέσεις, επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού. 

Επίσης, το βάρος σας αυξάνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μην ανησυχείτε καθώς αυτό δικαιολογείται και από τη ραγδαία ανάπτυξη του μωρού σας. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα και κράμπες, πιείτε αρκετά υγρά και πάρτε μαγνήσιο με την συμβουλή του γιατρού σας. 

Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων εβδομάδων, το μωρό σας μπαίνει στην “περίοδο ολοκλήρωσης”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα όργανα, ο σκελετός και το σώμα του μωρού σας είναι καλά διαμορφωμένα, αλλά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν και να είναι το μωρό έτοιμο να αντικρίσει τον κόσμο. 

Αυτή τη στιγμή τα νύχια του και τα μαλλιά στο κεφάλι του έχουν μεγαλώσει. 

Ο πλακούντας εξακολουθεί να παρέχει οξυγόνο στο μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου, αλλά το μωρό εξασκεί τακτικά την αναπνοή του καταπίνοντας αμνιακό υγρό καθώς ανοίγει και κλείνει το στόμα του, ασκώντας παράλληλα τον μυ του διαφράγματος. Συνεχίζει να αποθηκεύει σίδηρο στο συκώτι του και οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων του συνεχίζουν να εξαπλώνονται σαν μικροσκοπικά κλαδιά δέντρων. Οι νευρώνες και οι συνάψεις αναπτύσσονται μεταξύ αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων, σχηματίζοντας συνδέσεις, έτσι ώστε να έχει τις ικανότητες που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί ως βρέφος. 

Στο 3ο τρίμηνο το πιο πιθανό είναι ότι παρακολουθήστε υπερηχογραφικά κάθε 2 εβδομάδες. Ωστόσο εάν ο γυναικολόγος σας έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του μωρού ή την εγκυμοσύνη σας, ίσως ζητήσει περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο βιοφυσικού προφίλ BPP.  

Ένας τέτοιος έλεγχος διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο υπερηχογράφος ελέγχει: 

 • Κινήσεις εμβρυικής αναπνοής: Κοιτάζοντας προσεκτικά τους πνεύμονες του μωρού, ο υπερηχογράφος θα επιβεβαιώσει τις αναπνευστικές κινήσεις, παρακολουθώντας τις κινήσεις των πνευμόνων. 
 • Κινήσεις σώματος: Ο υπερηχογράφος θα παρακολουθεί το σώμα, το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια του μωρού. 
 • Εμβρυϊκός τόνος: Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, το μωρό θα πρέπει να μπορεί να επεκτείνει ή να λυγίσει τα χέρια, τα πόδια και τα δάχτυλά του. Ο υπερηχογράφος θα ψάξει αν το μωρό σας κάνει αυτές τις κινήσεις. 
 • Αμνιακό υγρό: Λαμβάνοντας διάφορες μετρήσεις, ο υπερηχογράφος μπορεί να προσδιορίσει τον όγκο του αμνιακού υγρού μέσα στη μήτρα. Αυτά τα επίπεδα υγρών πρέπει να βρίσκονται εντός ενός συγκεκριμένου εύρους. Μειωμένα επίπεδα υγρών θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. 
 • Ξεκινηστε να ετοιμάζετε την τσάντα του μαιευτηρίου
 • Φτιάξτε προπαρασκευασμένα γεύματα για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι
 • Ενημερωθείτε για τον θηλασμό ή/και ψάξτε για συμβούλους θηλασμού