32η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Ενώ παρορμητικά μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν αντέχετε άλλο και θέλετε να γεννήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στοιχηματίζουμε ότι η λογική σας θα επικρατήσει και θα θέλετε το μωράκι σας να μείνει εκεί όσο περισσότερο γίνεται. Τούτου λέχθεντος, μπορείτε να ησυχάσετε γιατί το σημαντικό ορόσημο της εβδομάδας είναι ότι εάν το μωρό σας γεννηθεί τώρα έχει σχεδόν 100% πιθανότητες να επιβιώσει και αργότερα να έχει μια υγιή και φυσιολογική ζωή. 

Μέχρι τώρα όλα τα κύρια όργανα του λειτουργούν πλήρως εκτός από τους πνεύμονες του που χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν πλήρως. Και οι 5 αισθήσεις του είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ καταλαμβάνει πλέον σχεδόν όλο το χώρο μέσα στη μήτρα σας. Πλέον το δέρμα του δεν είναι διάφανο και εξασκείτε στο να ανοιγοκλείνει τα μάτια του και στο να κάνει αναπνευστικές κινήσεις (χωρίς βέβαια να αναπνέει οξυγόνο, αλλά αμνιακό υγρό. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 40 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1800 γραμμάρια

 • Περισσότερες συσπάσεις Braxton Hicks: Οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις γίνονται πιο συχνές και ισχυρές (αυτό μπορεί να το συγχέεται με κράμπες). Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των προπαρασκευαστικών συσπάσεων με τις συσπάσεις τοκετού. Οι Braxton Hicks είναι ανώδυνες και το μόνο που αισθάνεσται είναι την μήτρα σας να σφίγγει, ενώ δεν έχουν διάρκεια και συχνότητα. Οι πραγματικές συστολές έχουν διάρκεια, είναι επώδυνες και έχουν συγκεκριμένο μοτίβο. Οι γυναίκες σε δίδυμη κύηση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, οπότε δώστε περισσότερη σημασία στις συσπάσεις εάν αυτές διαρκούν. 

 

 • Σκούρες θηλές: Η θηλαία άλω σας ξαφνικά σας φαίνεται πιο σκούρα και αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μια θεωρία είναι ότι σκουραίνουν έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να διακρίνει καλύτερα την θηλή για τον θηλασμό. Εκπληκτικό το γυναίκειο σώμα ε; 

 

 • Κολπικές εκκρίσεις: Η αυξημένες κολπικές εκκρίσεις είναι ακόμη ένας τρόπος προετοιμασίας του σώματος σας για τον τοκετό, αφού αποτρέπει τις μολύνσεις στον τράχηλο. Εάν δείτε παχιά, ροζ, καφέ ή αιματηρή βλέννα  (τραχηλικό πώμα που απορρίπτεται λίγες μέρες ή ώρες πριν τον τοκετό) καλέστε άμεσα τον γιατρό σας γιατί αυτό ίσως είναι σημάδι ενός πρόωρου τοκετού . Επίσης, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέχετε είναι η έκκριση υδατώδες υγρού. Εάν έχετε συνεχή ροή που μοιάζει περισσότερο με νερό παρά με κολπικές εκκρίσεις, ίσως έχουν σπάσει τα νερά σας προκαλώντας αργή διαρροή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γυναικολόγο ή την μαία σας. 

Το μωρό θα πρέπει ήδη να έχει γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω. Εάν όχι μην ανησυχείτε, κάθε δυάδα (μαμά – μωρό) είναι διαφορετική και έχει τους δικούς της ρυθμούς. Όταν το μωρό πάρει θέση, θα νιώσετε ότι σιγά σιγά η κοιλιά σας «πέφτει», οπότε αυτό σημαίνει ότι θα αποσυντονιστούν οι πνεύμονες και το στομάχι, η πίεση όμως θα μετατοπιστεί πιο χαμηλά. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κανόνα, αφού πολλά μωρά (κυρίως σε μητέρες οι οποίες δεν είναι πρωτότοκες) παίρνουν θέση και εμπεδώνονται στον τοκετό.

Εάν είστε 32 εβδομάδες έγκυος με δίδυμα, προφανώς αισθάνεστε πιο βαριές και έτοιμες από άλλες έγκυες στην ίδια εβδομάδα. Και οι πιθανότητες είναι ότι βρίσκεστε ακόμη πιο κοντά στον τοκετό, καθώς η μέση εγκυμοσύνη δίδυμου θεωρείται πλήρης διάρκειας στις 37 εβδομάδες.

Το μωρό σας έχει συγκεκριμένους κύκλους ύπνου και αφύπνισης, αλλά κοιμάται περίπου το 70% του χρόνου του. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα μωρά μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας αναπτύσσουν την ικανότητα να ονειρεύονται. Αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιόδους του ύπνου REM (γρήγορη κίνηση ματιών). Το μωρό σας επίσης έχει περιόδους ήρεμης εγρήγορσης στις οποίες ακούει εξωμήτριους ήχους. 

Οι πνεύμονες του ωριμάζουν και ο καρδιακός ρυθμός του αρχίζει να επιβραδύνεται λίγο. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου επιταχύνεται εάν η μητέρα έχει άγχος, οπότε μείνετε όσο πιο χαλαρή μπορείτε για να βοηθήσετε το μωρό σας να παραμείνει γαλήνιο. 

Εξακολουθεί να κλωτσάει και όλες αυτές οι κινήσεις είναι η πρακτική του για αυτό που ενστικτωδώς θα κάνει όταν θα ακουμπήσει στο σώμα σας ακριβώς μετά την γέννηση του. Θα γαντζωθεί δηλαδή στην κοιλιά σας και θα κινηθεί μέχρι το στήθος σου όπου θα θηλάσει αμέσως! 

 

Αναλόγως με την ανάπτυξη του μωρού σας και την πορεία της εγκυμοσύνης σας ο κάθε γιατρός μπορεί να ζητήσει έξτρα υπερηχογραφικούς ελέγχους για τους πιο κάτω λόγους: 

 • Αξιολόγηση της εμβρυικής ανάπτυξης: Ο υπερηχογράφος θα μετρήσει μέρη του σώματος του μωρού σας για να επιβεβαιώσει ότι μεγαλώνει σωστά. 
 • Κολπική αιμορραγία ή πυελικός πόνος: Ένας υπέρηχος μπορεί να δείξει τους λόγους αιμορραγίας ή πόνου.
 • Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας: Μια προσεκτική υπερηχογραφική αξιολόγηση του τραχήλου της μήτρας, θα σας βεβαιώσει ότι δεν έχει αρχίσει η πρόωρη εξάλειψη ή η διαστολή του τραχήλου της μήτρας. 
 • Προσδιορισμός θέσης: Μέσω υπερήχων μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν το μωρό έχει πάρει τη σωστή θέση για την γέννηση ή σε ποια θέση βρίσκεται. 
 • Αξιολόγηση εμβρυικής ευημερίας: Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης υπερήχων, ο υπερηχογράφος θα κοιτάξει για να δει ότι το μωρό κινείται ικανοποιητικά
 • Πρόωρη ρήξη αμνιακού σάκου ή πρόωρος τοκετούς: Εάν έχετε πρόωρους πόνους τοκετού, μια υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει τους λόγους.
 • Προδρομικός πλακούντας: Εάν οι προηγούμενοι υπηρηχογραφικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι έχετε προδρομικό πλακούντα, η επαναληπτική υπερηχογραφική εξέταση θα επιβεβαιώσει εάν εξακολουθεί να είναι πάνω από το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας.

 

 

 • Επικοινωνήστε με την ασφάλεια υγείας σας
 • Ρωτήστε για τις παροχές του ΓΕΣΥ στον τοκετό
 • Ξεκινήστε τις αγορές σας για το μωρό