31η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Οι σύνδεσμοι του εγκεφάλου του αναπτύσσονται ραγδαία. Πλέον έχει την ικανότητα να διακρίνει το φως και το σκοτάδι αφού τα μάτια του ανοίγουν πια εντελώς. 

Εάν το μωρό σας είναι αγόρι οι το όρχεις του κινούνται μέσω της βουβωνικής οδού προς το όσχεο, ενώ αν είναι κορίτσι η κλειτορίδα της είναι σχεδόν σχηματισμένη. 

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας κοιμάται και εσείς είστε πλέον σε θέση να αναγνωρίζετε την ρουτίνα ύπνου του. Σε αυτή την εβδομάδα τα περισσότερα έμβρυα γυρίζουν με το κεφάλι προς τα κάτω, περνώντας θέση για τον τοκετό.

 

Μέγεθος εμβρύου: 40-45 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1500-1600 γραμμάρια 

  • Δυσκολία στην αναπνοή: Μην το παρακάνετε με την άσκηση εάν νιώσετε ότι δυσφορείτε. 

 

  • Braxton Hicks: Για να διευκολύνετε τον εαυτό σας κάθε φορά που βιώνετε προπαρασκευαστικές συσπάσεις, αλλάξτε συχνά θέσεις και πίνετε άφθονο νερό για ενυδάτωση. 

 

  • Διαφανές υγρό στο στήθος: Η πρώτη τροφή του μωρού σας έχει αρχίζει ήδη να παράγεται από το σώμα σας και ονομάζεται πρωτόγαλα. Το σώμα σας προετοιμάζεται για την μεγάλη αύξηση και το να παρατηρήσετε διαφανές υγρό στο στήθος σας είναι απολύτως φυσιολογικό.

 

  • Συχνοουρία: Η κύστη σας πιέζεται για αυτό και νιώθετε την ανάγκη να πηγαίνετε ακόμη πιο συχνά στην τουαλέτα. 

 

  • Πόνοι στην πλάτη: Τεντωθείτε, κάντε προγεννητικό μασάζ ή γιόγκα για να ανακουφιστείτε από τους πόνους. 

 

  • Αϋπνία: Δεν είναι περίεργο που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αφού η πλάτη σας πονάει, η κοιλιά σας συστέλλεται και δεν μπορείτε να βρείτε μια άνετη στάση. Ένα χαλαρωτικό ρόφημα και πολλά μαξιλάρια που θα στηρίζουν την πλάτη ή την κοιλιά σας, θα βοηθήσει. Η έγκυος κοιλιά σας έχει μεγαλώσει τόσο που σας εμποδίζει από το να κάνετε καθημερινά πράγματα όπως το να δέσετε τα παπούτσια σας ή να κάνετε σεξ. Ακόμη το βάρος σας μετατοπίζεται με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει ο τρόπος που περπατάτε. 

Τώρα που το μωρό σας είναι πλήρως διαμορφωμένο και λειτουργούν όλα τα κύρια συστήματα και όργανα του, τα περισσότερα από τα αναπτυξιακά ορόσημα που του συμβαίνουν περιλαμβάνουν την προσθήκη όγκου. 

Τα αναπαραγωγικά του όργανα παίρνουν πλέον την τελική τους μορφή και αν έχετε αγόρι οι όρχεις κινούνται από τη βουβωνική χώρα στο όσχεο, ενώ αν έχετε κορίτσι η κλειτορίδα είναι τώρα καλά σχηματισμένη. 

Εάν κάνετε υπέρηχο αυτή την εβδομάδα, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δείξει το μωρό σε 3d μορφή και να επικεντρωθείτε στα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Σε ποιον μοιάζει το μωρό; Ίσως ακόμη το δείτε να χασμουριέται, να πιπιλάει τα δάχτυλα του ή να παίζει με τον ομφάλιο λώρο!

  • Ενημερωθείτε για τα σημάδια τοκετού
  • Συζητήστε με τον σύντροφο σας για το αν θέλει να είναι μαζί σας στην αίθουσα τοκετού
  • Κάντε έρευνα αγοράς για τα πράγματα του μωρού