30η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Η αίσθηση της γεύσης έχει αναπτυχθεί πλήρως και πλέον μπορεί να γευτεί ότι τρώτε μέσω του αμνιακού υγρού. Το ζαρωμένο μέχρι τώρα δέρμα του αρχίζει να τεντώνεται και πλέον το μωρό σας είναι σε θέση να ρυθμίζει μόνο του την θερμοκρασία του σώματός του.  

Εάν το μωρό σας είναι αγόρι οι όρχεις του βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της βουβωνικής χώρας. 

Μέγεθος εμβρύου: 40-42 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1400-1500 γραμμάρια

 

  • Καούρα: Συχνά, τα λιπαρά, βαριά, πικάντικα ή όξινα φαγητά μπορεί να σας προκαλέσουν καούρες. Αποφύγετε τα όσο μπορείτε, ειδικά πριν από τον ύπνο.
  • Αϋπνία:  Η συχνοουρία, το ότι δεν βολεύεστε, οι καούρες και οι ανησυχία σας στερούν πολύτιμες ώρες ύπνου. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και απολαύστε ένα χαλαρωτικό μασάζ από τον σύντροφό σας. Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε κόπωση. 
  • Πρήξιμο: Όπως είπαμε και στις προηγούμενες εβδομάδες, το ήπιο πρήξιμο είναι αναμενόμενο. Να έχετε όμως στο μυαλό σας ότι το ξαφνικό και σοβαρό πρήξιμο μπορεί να αποτελεί προεκλαμψίας. 
  • Δυσφορία: Τα επιπλέον κιλά, η μεγάλη κοιλιά, οι πόνοι στην πλάτη και στα πόδια, οι κράμπες και άλλα είναι λογικό να σας προκαλούν δυσφορία. Προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά, μιας και το σώμα σας μεγαλώνει έναν καινούριο άνθρωπο. 
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Η θέση του μωρού (ψηλά και κοντά στα πλευρά σας) πιέζει τους πνεύμονες με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε στην αναπνοή. Σε λίγες εβδομάδες θα κατέβει πιο χαμηλά και θα ανακουφιστείτε από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα. 

 

 

Από αυτή την εβδομάδα και μετά οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks θα είναι πολύ συχνές. Αυτός βέβαια είναι και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό. 

Οι Braxton Hicks τείνουν να συμβαίνουν κυρίως μετά την άσκηση, το σεξ ή όταν είστε κουρασμένη ή αφυδατωμένη. Εάν ξεκουραστείτε, χαλαρώστε, ξαπλώσετε στο πλάι και οι συστολές δεν σταματήσουν ή εάν έχετε τέσσερις ή περισσότερες σε μια ώρα, καλέστε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού. 

Μεταξύ της 28ης και της 32ης εβδομάδας το μωρό θα γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω. Μην ανησυχείτε αν δεν γυρίσει. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. 

Η αύξηση του βάρους του μωρού σας πρόκειται να κάνει μεγάλα άλματα από τώρα μέχρι και την γέννηση. Για να ολοκληρώσει την τελική φάση της ανάπτυξης του κατά το 3ο τρίμηνο, θα συνεχίσει να απορροφά θρεπτικά συστατικά από το σώμα σας: ασβέστιο για τον σκελετό του, πρωτεΐνη για την ανάπτυξη των μυών και σίδηρο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του. 

Η αύξηση του βάρους του καθιστά όλο και πιο δύσκολη την κίνηση του μέσα στην μήτρα, και αυτός είναι ο λόγος που ίσως παρατηρήσετε μια επιβράδυνση κινήσεων. 

Τέλος, ο εγκέφαλος του είναι τόσο ανεπτυγμένος όσο ένας εγκέφαλος νεογέννητου μωρού. Ωστόσο, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα καθώς τα εγκεφαλικά του κύτταρα συνεχίζουν να κάνουν συνδέσεις που θα του επιτρέψουν να αναπτύξει την ομιλία, την μνήμη και άλλες δεξιότητες. Αυτή την στιγμή έχει ήδη την δυνατότητα να σφίξει το δάχτυλο σας. 

  • Ξεκινήστε να ετοιμάζεται το δωμάτιο του
  • Φτιάξτε λίστα για την βαλίτσα τοκετού
  • Κανονίστε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την άδεια μητρότητας