3η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Συγχαρητήρια!! Σε αυτή την εβδομάδα είστε επιτέλους έγκυος!

Την περασμένη εβδομάδα το τυχερό και γρήγορο σπερματοζωάριο, ανάμεσα σε εκατομμύρια «ανταγωνιστές»  γνώρισε το ωάριο σας. Το γονιμοποιημένο ωάριο κλείνει και τώρα αρχίζει να διαιρείτε συνεχώς, για να μετατραπεί σε μια μικροσκοπική κυτταρική μπάλα σε μέγεθος ίσο με το κεφάλι μιας καρφίτσας. Αυτή την εβδομάδα η βλαστοκύστη, όπως τώρα λέγεται, αρχίζει την πορεία της από τη σάλπιγγα προς την μήτρα όπου θα εμφυτευθεί για να μεγαλώσει. 

 

 

  • Αιμορραγία εμφύτευσης: Εάν το μικρό σας έμβρυο έχει ήδη φτάσει στο νέο του σπίτι, τη μήτρα σας, μπορεί να δείτε κηλίδες αίματος καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εισχωρεί στην μήτρα. 
  •  Ναυτία: Καθώς η ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG αρχίζει να αυξάνεται, μπορεί να σας δημιουργήσει αίσθημα ναυτίας. Η πρωινή αδιαθεσία δεν είναι στην πραγματικότητα πρωινή, καθώς η ορμόνη δεν διακρίνει της ώρες της ημέρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στης δίδυμες κυήσεις, οι μητέρες λόγω του ότι έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα της hCG, αντιμετωπίζουν πιο έντονη ναυτία. 
  • Πόνοι στο στήθος/σκουρόχρωμη θηλή: Εάν δεν παρατηρήσατε αυτό το σύμπτωμα στην 2η εβδομάδα, πιθανών να αρχίσετε να το παρατηρείτε τώρα. 
  • Καθυστέρηση περιόδου: Εάν ο κύκλος σας είναι μικρότερες από 28 ημέρες, στο τέλος αυτής της εβδομάδας ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης πιθανόν να βγει θετικό σε περίπτωση σύλληψης. 
  • Ανάλυση αίματος: Εάν είστε ανυπόμονη, αυτή την εβδομάδα, η ανάλυση αίματος μέτρησης των επίπεδων της hCG στο αίμα, είναι ο πιο έγκυρος τρόπος για να δείτε αν έχετε επιτύχει την πολυπόθητη σύλληψη. Η συγκεκριμένη ορμόνη διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Εάν η ανάλυση αίματος σας βγει θετική στην hCG (έστω και σε χαμηλά επίπεδα) τότε είστε έγκυος. Αν τα επίπεδα αυτά στην πορεία πέσουν ή  δεν διπλασιάζονται επαρκώς πιθανών να βιώνεται μια βιοχημική κύηση.

 Αν και μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένη, οι περισσότερες έγκυες γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν κοιλίτσα εγκυμοσύνης περίπου την 12η εβδομάδα ή αργότερα, οπότε έχετε αρκετό δρόμο μέχρι να φαίνεστε έγκυος.

Πριν λοιπόν ξεκινήσετε να τρώτε για δύο, έχετε υπόψιν ότι οι γιατροί συνιστούν την πρόσληψη από 1 εως 5 κιλά κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή τις πρώτες 13 εβδομάδες, ενώ συνιστούν αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες μετά το 2ο τρίμηνο. Από την 14η εβδομάδα και μετά, μπορείτε να προσθέσετε περίπου 300 θερμίδες την ημέρα στο διατροφικό σας πρόγραμμα. 

Το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδεύει από την σάλπιγγα προς την μήτρα ενώ ταυτόχρονα διαιρείτε συνεχώς σε πανομοιότυπα κύτταρα. 

Προφανώς αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ανιχνευθεί από κανέναν υπέρηχο. Ωστόσο από την 4η εβδομάδα ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να δει κάποια σημάδια που θα μαρτυρούσαν μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, όπως η πάχυνση των στρωμάτων της μήτρας. 

 

  • Υπολογίστε την αναμενόμενη ημέρα περιόδου σας
  • Εάν επιθυμείτε κάντε αιματολογικό τεστ εγκυμοσύνης
  • Συνεχίστε να λαμβάνετε προγεννητική βιταμίνη με φολικό οξύ καθημερινά