29ης Εβδομάδας

by Tseriou 115

Όσο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του μωρού σας τόσο το κεφάλι του πλαταίνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέγεθος αυτό. Περίπου αυτή την εβδομάδα είναι που το μέρος του εγκεφάλου του που σχετίζεται με τη νοημοσύνη και την προσωπικότητα, γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο. Εάν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για την προσωπικότητα του, απλά προσέξτε πως αντιδρά σε διαφορετικά τρόφιμα, ήχους και φώτα. 

 

Εάν το μωρό σας είναι αγόρι τώρα οι όρχεις του μετακινούνται από την αρχική τους θέση (δηλαδή κοντά στα νεφρά) προς τη βουβωνική χώρα. Εάν τώρα είναι κορίτσι, η κλειτορίδα της προεξέχει ακόμη επειδή τα μικρά χείλη του αιδοίου δεν την καλύπτουν ακόμη. Αυτό θα συμβεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την γέννηση. 

 

Κάθε εβδομάδα μέσα στη μήτρα συντείνει στην ανάπτυξη του μωρού σημαντικά. Αυτό σας το λέμε προκαταβολικά γιατί μπαίνοντας στον 9ο μήνα θα ανυπομονείτε να γεννήσετε. Κάντε όμως υπομονή και αφήστε το μωρό σας να επιλέξει για το πότε είναι έτοιμο να έρθει στον κόσμο. 

 

Μέγεθος εμβρύου: 37-40 εκατοστά

Βάρος εμβρύυ: 1.300 γραμμάρια

 

  • Πονοκέφαλοι ή/και ζαλάδες: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας προκαλέσει αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα. Γνωρίζουμε ότι πιθανότατα ταλαιπωρείστε από αϋπνίες, αλλά προσπαθήστε να ξεκουραστείτε.  Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, μιας και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 
  • Φαγούρα στην κοιλιά: Το δέρμα σας τεντώνεται και γίνεται πιο λεπτό καθιστώντας το ταυτόχρονα και πιο ευαίσθητο. Πιείτε πολύ νερό και ενυδατώστε το δέρμα σας με λοσιόν. Εάν έχετε έντονο κνησμό ή εξάνθημα ενημερώστε το γιατρό σας. 
  • Πόνος στην πλάτη, τα πόδια ή στο ισχίο: Το σώμα σας μεταφέρει επιπλέον βάρος όλη τη μέρα και ανάλογα με τη θέση του μωρού, ασκείτε πίεση σε μερικά μέρη του σώματος ή σε όλα. Επιπλέον, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι σας γίνονται πιο μαλακοί και πιο χαλαροί καθώς προετοιμάζονται για τον τοκετό. 

 

 

Εάν ψηλαφίσετε την κοιλιά σας με το χέρι σας, θα παρατηρήσετε ότι η μήτρα σας εκτείνετε αρκετά πάνω από τον αφαλό σας. 

Το μωρό σας είναι πιο ενεργό χάρη στα αυξανόμενα επίπεδα ενέργειας και τα επίπεδα δραστηριότητας του είναι αρκετά συνεπή. Το μωρό σας πρέπει να κινείται γύρω στις 10 φορές ανά ώρα. 

Εάν ανησυχείτε για την δραστηριότητα του πείτε παγωμένο νερό, φάτε κάτι γλυκό ή βάλτε του μουσική. Κάτι από όλα αυτά θα το ξυπνήσει. Εάν τώρα ανησυχείτε υπερβολικά για την εμβρυική δραστηριότητα, τότε καλέστε τον γιατρό σας. 

Αυτή την εβδομάδα τα οστά του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Γίνονται πιο δυνατά και σταθερά και αυτό μπορείτε να το παρατηρήσετε και από τις δυνατές κλοτσιές και κινήσεις που νιώθετε κατά την διάρκεια της μέρας. Αρχίζει επίσης να αποθηκεύει περισσότερο λίπος κάτω από το δερματάκι του. 

Εάν το μωρό σας είναι κορίτσι, πιθανότατα θα ζυγίζει λιγότερο κατά τη γέννηση από ότι εάν είναι αγόρι. Ωστόσο, εάν αυτή δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, να περιμένετε ότι το μωρό θα ζυγίζει περισσότερο από ότι το τελευταίο σας. 

Ταυτόχρονα, ενώ τα οστά του ωριμάζουν μέσα στη μήτρα, είναι σημαντικό να παραμείνουν εύκαμπτα για να επιτρέψουν την ανάπτυξη που θα γίνει όχι μόνο μέχρι να γεννηθεί, αλλά και μετά. Τα οστά των μωρών συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να σκληραίνουν μέχρι την παιδική ηλικία. Επίσης, τα εύκαμπτα οστά που έχει τώρα, είναι απαραίτητα για τον τοκετό. Τα κόκαλα στο κεφάλι του αποτελούνται από μεγάλα κομμάτια ή αλλιώς πλάκες, οι οποίες δεν  είναι όμως ακόμη ενωμένες – κλειστές και βρίσκονται στο πάνω μέρος του κεφαλιού και προς το μέτωπο.. Όταν γεννηθεί θα μπορείτε να ψιλαφήσετε εκείνα τα σημεία ως ένα μικρό λακάκι. 

Στον τοκετό, και επειδή αυτές οι πλάκες δεν ενώνεται και μπορούν να κινηθούν, βοηθούν το κεφάλι του μωρού να ωθηθεί πιο εύκολα μέσω του καναλιού της γέννησης. 

Εάν το κρανίου του μωρού ήταν σκληρό και ακίνητο, θα ήταν δύσκολο να γλιστρήσει και να περάσει μέσα από το μικρό άνοιγμα του τραχήλου, παρόλο που την στιγμή των εξωθήσεων θα έχετε φτάσει στην τέλεια διαστολή, δηλαδή 10 εκατοστά άνοιγμα. . 

  • Ενημερώσου για τα τεστ του 3ου τριμήνου
  • Προσέλαβε doula / βοηθό μητρότητας εάν θεωρείς ότι την χρειάζεσαι για τον τοκετό