28η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Μέχρι τώρα τα βλέφαρα του μωρού σας ήταν κλειστά, όμως τώρα πια μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του και συνειδητά να γυρίσει το κεφάλι του σε φωτεινό σημείο. Επιπλέον οι ίριδες των ματιών του είναι γεμάτες με χρωστική ουσία, αν και το τελικό χρώμα των ματιών του θα ολοκληρωθεί τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Σε αυτό το στάδιο ο εγκέφαλος του αρχίζει να σχηματίζει στην επιφάνεια τις χαρακτηριστικές έλικες και αύλακες και αυξάνει την ποσότητα του εγκεφαλικού του ιστού. Τώρα εμφανίζονται τα φρύδια και οι βλεφαρίδες τους και τα μαλλάκια του αρχίζουν να μακραίνουν.

Μέγεθος εμβρύου: 35-38 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1.100 γραμμάρια

  • Δυσκολία στην αναπνοή: Το μωρό συνεχίζει να πιέζει τους πνεύμονες και το διάφραγμα σας, και σας δυσκολεύει στην αναπνοή. 

 

  • Πόνοι: Το τρίτο τρίμηνο είναι το δυσκολότερο λόγω των διακυμάνσεων των ορμονών και της τεράστιας καταπόνησης και αλλαγής που υφίσταται το σώμα. Κάντε γιόγκα εγκυμοσύνης, τεντωθείτε, κολυμπήστε ή απολαύστε ένα προγεννητικό μασάζ. Κάποιες γυναίκες υποστηρίζουν ότι η ζώνη εγκυμοσύνες τις βοήθησε. 

 

  • Braxton Hicks: Οι προπαρασκευαστικές αυτές συστολές όσο προχωράει η εγκυμοσύνη θα γίνονται πιο συχνές και αισθητές, καθώς προετοιμάζουν την μήτρα για τον τοκετό. Εάν οι συστολές είναι συχνές, σταθερές, επώδυνες και δεν σταματούν όταν αλλάζετε θέσεις, επικοινωνήστε αμέσως με τον γυναικολόγο σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι πρόωρου τοκετού. 

 

  • Διαφανές υγρό στο στήθος: Το στήθος σας από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες εγκυμοσύνης, προετοιμάζεται για τον θηλασμό. Εάν παρατηρήσετε μια κιτρινωπή ή διάφανη ουσία μην ανησυχείτε! Είναι πρωτόγαλα που ΝΑΙ… μπορεί να το παρατηρήσετε και πριν τον τοκετό. 

Το μωρό σας μεγαλώνει σταθερά αλλά γρήγορα. Οι επισκέψεις στον γυναικολόγο σας από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν πιο συχνές (δηλαδή κάθε 2 εβδομάδες) και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να μπείτε στον μήνα σας. Από την 36η εβδομάδα και μέχρι να γεννήσετε θα επισκέπτεστε τον γιατρό σας κάθε εβδομάδα. 

Καθώς λοιπόν το μωρό μεγαλώνει, θα διαπιστώσετε ότι οι κινήσεις του γίνονται λιγότερο συχνές μιας και ο χώρος που θα έχει στη μήτρα σας για να κινείται θα μειώνεται συνεχώς. Οι κινήσεις του θα είναι πιο αργές και πι

Τώρα που όλα τα κύρια συστήματα του σώματος του είναι στη θέση τους και λειτουργούν, χρειάζονται προστασία. Για αυτό από τώρα και στο εξής το μωρό θα αναπτύσσει συσσωρευμένο λιπώδη ιστό που θα το βοηθήσει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος του μετά τη γέννηση.

Εάν αυτή την εβδομάδα κάνετε υπέρηχο, θα διαπιστώσετε ότι το μωρό σας έχει μεγαλώσει τόσο που δεν χωράει στην οθόνη του μηχανήματος υπερήχων, καθώς επίσης και ότι το κεφάλι του είναι πιο μεγάλο σε αναλογία με το σώμα του. Σημειώστε ότι κατά τι γέννηση, ο εγκέφαλος ενός μωρού αντιστοιχεί στο 12% του σωματικού του βάρους. 

Το μωρό σας έχει ήδη διαμορφώσει τα 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα ου θα έχει κατά τη γέννηση. Ωστόσο έχει πολύ δουλειά ακόμη, αφού πρέπει να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ τους για να σχηματίσει το νευρολογικό δίκτυο που θα του δώσει έλεγχο για τα πάντα, από τα βήματα μέχρι την ομιλία του. 

Η ροή αίματος του πλακούντα αυξάνεται δραματικά για να υποστηρίξει την ταχεία του ανάπτυξη και κατά το τρίτο τρίμηνο και ο ίδιος ο πλακούντας μεγαλώνει. 

  • Κλείστε τα επόμενα ραντεβού σας 
  • Ενημερωθείτε για τρόπους ανακούφισης από τις ωδίνες τοκετού
  • Κάντε προγεννητικό μασάζ