26η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Έχετε μπει στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο! Εάν μπορούσατε να δείτε το μωρό σας, θα βλέπατε τα ματάκια του, καθώς τώρα αρχίσουν να ανοίγουν. 

Η ανταπόκριση του στους ήχους αυξάνεται πιο σταθερά μέχρι το τέλος του έκτου μήνα, όταν ο σχηματισμός των ακουστικών του νεύρων θα έχει ολοκληρωθεί οριστικά. Το μωρό σας έχει μέγεθος όσο ένα κολοκύθι. 

Μέγεθος εμβρύου: 32-36 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 880 γραμμάρια

  • Αϋπνία: Όσο πιο κοντά φτάνετε στο τέλος της εγκυμοσύνης σας, τόσο πιο δύσκολο θα σας είναι να ξεκουραστείτε. Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης, μείνετε ενυδατωμένοι και κάντε κάποιας μορφής ήπιας άσκησης για να βοηθήσετε το σώμα σας να ηρεμήσει τη νύχτα.

 

  • Πρήξιμο: Καλέστε τον γιατρό σας εάν έχετε ξαφνικό ή απότομο πρήξιμο, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ένα ήπιο πρήξιμο είναι φυσιολογικό. 

 

  • Πονοκέφαλοι: Οφείλονται στις συχνές διακυμάνσεις των ορμονών και το στρες. Όμως η αφυδάτωση και η πείνα μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Ενυδατώστε το σώμα σας συχνά πίνοντας νερό και τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. 

 

  • Αμνησία εγκυμοσύνης: Αρχίζετε και ξεχνάτε; Μην ανησυχείτε! Αυτό είναι ένα συχνό και φυσιολογικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης που οφείλεται επίσης στις διακυμάνσεις των ορμονών. 

 

  • Braxton Hicks: Όπως είπαμε και στις προηγούμενες εβδομάδες μην ανησυχείτε. Είναι φυσιολογικό εφόσον δεν είναι επώδυνες και σταθερές.

 

  • Υψηλότερη αρτηριακή πίεση: Μια μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι φυσιολογική. Ωστόσο, εάν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, ίσως σας παρακολουθήσει πιο στενά. Αυτό συμβαίνει επειδή υ υπέρταση θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη προεκλαμψίας ή συνδρόμου HELLP. 

Αγγίζοντας την κοιλιά σας θα συνειδητοποιήσετε ότι το πάνω μέρος της μήτρας σας εκτείνεται περίπου μέχρι λίγο πιο πάνω από τον αφαλό σας. 

Αυτή την περίοδο θα παρατηρήσετε αύξηση στην πίεση του αίματος σας, η οποία είναι φυσιολογική, καθώς και σταδιακή αύξηση του βάρους σας. Αν όμως το βάρος σας αυξηθεί ξαφνικά, αρχίζετε να βλέπετε θολά και τα άκρα σας πρηστούν υπερβολικά, επικοινωνήστε αμέσως με τον γυναικολόγο σας. 

Τις τελευταίες εβδομάδες το μωρό σας αναπτύχθηκε ραγδαία. Τώρα, περισσότερες λεπτές λειτουργίες και εξελίξεις θα συμβούν σε ολόκληρο το σώμα του. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι ότι η κινητικότητα του έχει γίνει πιο αισθητή από εσάς, μιας και το μωρό είναι πια πολύ πιο δυνατό. Οι κινήσεις του μπορούν να γίνουν εύκολα πια αντιληπτές από τον σύντροφό σας. 

Καθώς η μήτρα σας έχει σχήμα αχλαδιού (άρα προσφέρει περισσότερο χώρο για τα πόδια) το μωρό σας πιθανότητα να βρίσκεται με το κεφάλι προς τα πάνω (ισχιακή προβολή) αυτή την εβδομάδα. 

Επίσης το δέρμα του γίνεται πιο ροζ ενώ τα μαλλιά στο κεφάλι του δεν έχουν καθόλου χρωστική ουσία ακόμη. Λάβετε υπόψη σας ότι δεν έχουν όλα τα μωρά μαλλάκια και αυτά που γεννιούνται με πλούσια χαίτη, πιθανόν να χάσουν μέρος των πλούσιων μαλλιών τους κατά τους πρώτους μήνες ζωής. 

Ακόμη το χνούδι laguno καλύπτει όλο του το σώμα προστατεύοντας το έτσι από το περιβάλλον της μήτρας και βοηθώντας έτσι το δέρμα του να αναπτυχθεί. Αργότερα, γύρω στην 33η -36η εβδομάδα θα το αποβάλει, προετοιμάζοντας έτσι το σώμα του για την γέννηση. 

Η σπονδυλική του στήλη γίνεται πιο γερή και αν γεννηθεί τωρα θα έχει 80τις εκατο πιθανότητες επιβίωσης. Μπορεί πια να εισπνέει, να εκπνέει και να κλαίει. Τα μάτια του μωρού σας γίνονται πιο ευαίσθητα, και αν βάλετε φως στην κοιλιά σας, σίγουρα θα το προσέξει. 

  • Βρείτε μια μαία
  • Συζητήστε με τον γιατρό σας τις επιλογές σας για τον τοκετό
  • Ενημερωθείτε σχετικά με τον θηλασμό