25η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Αυτή την εβδομάδα οι αισθήσεις του αναπτύσσονται ραγδαία. Έρευνες δείχνουν ότι, από τις 26 εβδομάδες και μετά, ότι αν ρίξετε φως στην κοιλιά σας, τα μωρά μπορούν να το αντιληφθούν και να αγγίξουν ή θα γυρίσουν το κεφάλι τους προς το σημείο. Πράγμα που όπως λένε οι ερευνητές, δείχνει ότι τα οπτικά τους νεύρα λειτουργούν. Το μωρό έχει το μέγεθος κουνουπιδιού

 

Μέγεθος εμβρύου: 29-31 εκατοστά 

Βάρος εμβρύου: 700 γραμμάρια

  • Αϋπνία: Ίσως σας χτυπήσει την πόρτα νωρίτερα ή ίσως απλά δεν βολεύεστε με την κοιλιά σας. Εάν συμβαίνει το 2ο, αγοράστε ένα μαξιλάρι θηλασμού, ή τοποθετήστε ένα κανονικό μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας και κάτω από την κοιλιά σας. 

 

  • Συχνοουρία: Το μωρό πιέζει ολοένα και περισσότερο την ουροδόχο κύστη σας, με αποτέλεσμα να αναγκάζεστε να επισκέπτεστε πολύ συχνά το μπάνιο. 

 

  • Δυσκοιλιότητα: Η πρόσληψη σιδήρου σε συνδυασμό με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης δημιουργούν αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα. Πίνετε πολύ νερό και τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να σας βοηθήσουν. 

 

  • Αιμορροΐδες: Είναι συχνές στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό ασκεί πίεση στο πεπτικό σας σύστημα, σε συνδυασμό με την δυσκοιλιότητα που σίγουρα δεν βοηθά. 

 

  • Αέρια και φουσκώματα: Οι ορμόνες σας επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργώντας σας περίσσεια αερίου.

 

  • Καούρα: Το μωρό σπρώχνει το πεπτικό σας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του, ωθεί το οξύ του στομάχου στον οισοφάγο σας, προκαλώντας σας έτσι καούρες. Υπάρχουν συμβατά με την εγκυμοσύνη φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Αποφύγετε τα λιπαρά και τα πικάντικα τρόφιμα ειδικά πριν τον ύπνο. 

 

  • Braxton Hicks: Οι προπαρασκευαστικές αυτές συσπάσεις, συνήθως γίνονται πιο έντονες γύρω στην 28η εβδομάδα, αλλά μερικές μητέρες τις νιώθουν νωρίτερα. Ευτυχώς δεν είναι συχνές ή οδυνηρές. Οι πραγματικές συστολές από την άλλη πλευρά, θα συμβούν επανειλημμένα και θα συνεχίσουν να γίνονται πιο δυνατές και συχνές καθώς περνάει η ώρα. Αν ανησυχείτε ότι οι συστολές σας είναι πραγματικές και όχι προπαρασκευαστικές, καλέστε αμέσως τον γυναικολόγο σας. 

Η εμβρυακή κίνηση γίνεται πιο αισθητή και πιθανότατα παρατηρείτε μοτίβα στην ρουτίνα του μωρού σας. Όταν αισθάνεστε κλωτσιές το μωρό είναι ξύπνιο.  Η τακτική κίνηση είναι ένα σημάδι ενός υγιούς και ενεργού μωρού. Εάν δεν νιώθετε το μωρό για περισσότερο από το συνηθισμένο και ανησυχείτε ότι όλα είναι καλά φάτε κάτι γλυκό, πιείτε παγωμένο νερό ή βάλτε λίγη μουσική και το μωρό σας ίσως ξυπνήσει για να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του. 

Αν και έχει ακόμη αρκετές εβδομάδες μέχρι να γεννηθεί, το μωρό σας αρχίζει να εξερευνά το σπίτι σου, δηλαδή τη μήτρα σας. Όλες οι αισθήσεις του πλέον λειτουργούν. Η γεύση αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο, τα αυτιά μπορούν να ακούσουν περισσότερους θορύβους και τα μάτια μπορεί να ανοιγοκλείνουν. Είναι ακόμη αρκετά αδύναμο όμως σιγά σιγά αναπτύσει το βάρος του σταθερά. 

 

Οι αισθητηριακές του εμπειρίες και οι νεοσύστατες νευρικές συνδέσεις επεκτείνονται επίσης και στα δάχτυλα. Περνάει χρόνο κουνώντας ή πιπιλώντας τα δάχτυλά του και αν κάνετε υπέρηχο αυτή την εβδομάδα ίσως μπορέσετε να το δείτε. 

 

Τα νεύρα γύρω από το στόμα του γίνονται ευαίσθητα καθώς ετοιμάζεται για τον θηλασμό, ενώ εξακολουθεί να τρέφεται από τον ομφάλιο λώρο όπου το αίμα σας μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας μέσω αυτού, που αποτελείται από μια μόνο φλέβα και δύο αρτηρίες. 

 

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, το ίδιο κάνει και ο εγκέφαλός του. Ήδη ο εγκέφαλός του ελέγχει τη ρυθμική αναπνοή, την πέψη και την θερμοκρασία του σώματος. Αυτές οι τρεις δραστηριότητες είναι απαραίτητες προκειμένου το μωρό σας να μπορεί να ζήσει έξω από το σώμα σας.   • Ετοιμάστε baby shower party
  • Κάντε ένα τελευταίο ταξίδι πριν τον ερχομό του μωρού
  • Ψάξτε για παιδιάτρους