24η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Από αυτή την εβδομάδα και έπειτα το μωρό σας μεγαλώνει σταδιακά, βάζοντας περίπου 99 γραμμάρια την εβδομάδα. Το σώμα του μεγαλώνει, καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο στη μήτρα σας και οι γευστικές του προτιμήσεις αρχίζουν να διαμορφώνονται. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν φάτε γλυκό και το μωρό σας είναι δραστήριο.  Πλέον είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη φωνή σας ή στο τρίψιμο της κοιλιά σας ηρεμώντας, ενώ δυνατοί ήχοι θα μπορούσαν να το κάνουν να είναι σε περισσότερη εγρήγορση. Τέλος, επειδή το εσωτερικό του αυτιού του που ελέγχει την ισορροπία έχει αναπτυχθεί, το μωρό σας μπορεί να αντιληφθεί τη θέση του, οπότε η μετακίνηση στη μήτρα σας παίρνει πλέον άλλο νόημα. Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός καλαμποκιού.

Μέγεθος εμβρύου: 30 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 550-600 γραμμάρια

 

  • Πρησμένοι αστράγαλοι και πόδια: Εάν τα πόδια σας είναι πρησμένα, σηκώστε τα ενώ κάθεστε ή στηρίξτε τα σε ένα μαξιλάρι αν είστε ξαπλωμένη. Η κίνηση και το συχνό περπάτημα επίσης μπορεί να βοηθήσει. Λίγο πρήξιμο είναι αναμενόμενο, εάν όμως παρατηρήσετε έντονο, ξαφνικό ή άνισο πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια σας ενημερώστε άμεσα τον γυναικολόγο σας. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι σημάδια προεκλαμψίας.

 

  • Κράμπες στα πόδια: Σφιχτά, πονεμένα ή “νευρικά” πόδια μπορεί να αποτελούν ένδειξη αφυδάτωσης, οπότε βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό. Τεντώστε τα πόδια σας συχνά και κάντε συχνούς, μικρούς περιπάτους. Ο ιατρός σας ίσως σας συστήσει μαγνήσιο.

 

  • Πόνοι στην πλάτη: Ναι, εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη και καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται αυτό ίσως να χειροτερέψει. Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς το μωρό μεγαλώνει (έτσι και η μήτρα σας), η μήτρα σας πιέζει τη σπονδυλική σας στήλη, κάνοντας την πιο κυρτή και τεταμένη. Επιπλέον, οι μύες της πλάτης σας πρέπει να δουλεύουν πιο σκληρά για να σηκώσουν το επιπλέον βάρος. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τυχόν σοβαρό πόνο (π.χ ισχιαλγία). 

 

  • Linea nigra: Η σκούρα γραμμή στο κέντρο της κοιλιάς σας δημιουργείται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Η linea nigra θα εξασθενήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες εώς κάποιους μήνες μετά τον τοκετό. 

 

  • Ραγάδες: Καθώς το δέρμα τεντώνεται οι ραγάδες είναι πιθανό να εμφανιστούν στο δέρμα σας. Πίνετε άφθονο νερό για να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Εάν είστε έγκυος σε δίδυμη κύηση έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε ραγάδες. 

Οι κλωτσιές του μωρού δεν είναι απαραίτητα κλωτσιές. Μπορεί να είναι μπουνιές, ή κουτουλιές και καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται θα γίνονται ολοένα και πιο δυνατές. Τώρα ίσως ο συζυγός σας ή όποιος αγγίζει την κοιλιά σας ίσως καταφέρει να αισθανθεί αυτά τα σπρωξίματα. 

Αυτή η εβδομάδα θεωρείται ορόσημο στην εγκυμοσύνη, καθώς πλέον το μωρό θεωρείται γενετικά “βιώσιμο”. Ωστόσο είναι ακόμα πολύ μικρό για να επιβιώσει, αν και με εντατική φροντίδα υπάρχουν πιθανότητες να επιβιώσει από έναν πρόωρο τοκετό σε μια εβδομάδα από αυτή (δηλαδή 25η εβδομάδα). Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τελική ανάπτυξη των διόδων των αεραγωγών και των πνευμόνων του. 

 

Οι πνεύμονες του αγέννητου μωρού σας “εξασκούν” την αναπνοή εδώ και αρκετές εβδομάδες. Από την 17η εβδομάδα, παίρνει αμνιακό υγρό στους πνεύμονες του και το αποβάλλει με ανάσα. 

 

Μαζί με την ανάπτυξη των πνευμόνων του, συνεχίζει να προσθέτει και λιπώδη ιστό. Τις επόμενες εβδομάδες της εγκυμοσύνης το μωρό σας θα κερδίζει συνεχώς βάρος. Τα αυτιά του πλέον είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε ήχους έξω από τη μήτρα και μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή σας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μωρά προτιμούν τις φωνές του μπαμπά, της γιαγιάς ή των αδελφών τους, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουν τη φωνή της μαμάς τους και την προτιμούν μόλις γεννηθούν. 

 

Μέσω υπερήχων, οι επιστήμονες έμαθαν ότι τα μωρά αγαπούν να παίζουν μέσα στη μήτρα. Το αγαπημένου τους (και το μόνο τους παιχνίδι) είναι ο ομφάλιος λώρος, τον οποίο τραβάνε και κρατάνε.   • Προγραμματίστε το τεστ για την καμπύλη σακχάρου
  • Ξεκινήστε προγεννητικά μαθήματα τοκετού
  • Προετοιμάστε το σπίτι σας για τον ερχομό του νέου μέλους (ανακαίνιση, βάψιμο κτλ)