23η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το μωρό σας τώρα από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι και την φτέρνα, είναι γύρω στα 29 εκατοστά. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα αναπτυχθούν στον εγκέφαλο του δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτά θα ελέγχουν όλες τις κινήσεις και τις αισθήσεις του, καθώς και βασικές λειτουργίες της ζωής του, όπως η αναπνοή.  Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες αναπτύσσονται συνεχώς και προετοιμάζουν το αναπνευστικό σύστημα, ενώ πια έχει εξασκηθεί πλήρως στην κατάποση. Μην ανησυχείτε όμως, σε φυσιολογικές συνθήκες δεν πρόκειται να κάνει κακά του πριν γεννηθεί.

Επίσης,στον οργανισμό του μωρού σας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το πάγκρεας, το οποίο παράγει ορμόνες όπως η ινσουλίνη, και είναι άκρως σημαντικό για την λειτουργία του μεταβολισμού. Το δερματάκι του παραμένει ρυτιδιασμένο, όμως σιγά σιγά αυξάνοντας το βάρος του γίνεται πιο “αφράτο”. Το πρόσωπο και το σώμα του αυτή την εβδομάδα θα πάρουν το τελικό τους σχήμα. Έχει το μεγεθος μιας μεγάλης μελιτζάνας.

Μέγεθος εμβρύου: 24-29 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 450-500 γραμμάρια

 

  • Πρησμένοι αστράγαλοι και πόδια: Μερικό πρήξιμο είναι εντελώς φυσιολογικό. Οι ορμόνες σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους σας και την κατακράτηση υγρών, είναι οι κύριοι υπαίτιοι για αυτό το σύμπτωμα. Οι τακτικές βόλτες και η συχνή ενυδάτωση πίνοντας νερό θα σας βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανίσετε ακραίο ή ξαφνικό πρήξιμο, το οποίο μπορεί να αποτελεί ένδειξη επικίνδυνης επιπλοκής της εγκυμοσύνης (προεκλαμψία), ενημερώστε άμεσα τον γυναικολόγο σας.

 

  • Braxton Hicks συσπάσεις: Οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις προετοιμάζουν την μήτρα για τον τοκετό. Οι συσπάσεις Braxton Hicks θα σας κάνουν να νιώσετε την κοιλιά σας πολύ σφιχτή. Όταν είναι σποραδικές και όχι έντονες κυμαίνονται στα φυσιολογικά πλαίσια. Πίνετε πολύ νερό, και αλλάζετε συχνά θέσεις για να νιώσετε άνετα. 

 

  • Πονοκέφαλοι και πόνοι στην πλάτη: Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αρχίζει να καταπονεί το σώμα σας όλο και περισσότερο καθώς ασκείτε πίεση στην πλάτη και τη σπονδυλική σας στήλη. Ο πόνος στην πλάτη είναι ιδιαίτερα συχνός κυρίως σε γυναίκες με δίδυμες κυήσεις. Καθώς αυξάνεται το βάρος σας, αυτό θεωρείται ένα φυσιολογικό σύμπτωμα. 

 

  • Αιμορραγία ή/και πρησμένα ούλα: Πιθανότατα δεν το περιμένετε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την στοματική σας κοιλότητα. Και όμως! Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αυξάνουν τη ροή του αίματος σας, κάνοντας τα ούλα σας να διογκωθούν και τέλος να αιμορραγούν. Συνεχίστε τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες και εάν νιώθεις πιο άνετα αλλάξτε την οδοντόβουρτσά σας, σε μια πιο μαλακή. 

 

Οι κινήσεις του μωρού σας γίνονται πιο αισθητές και μοιάζουν περισσότερο απαλές παρά έντονες. Σε κάθε περίπτωση οι έγκυες γυναίκες σε αυτή την εβδομάδα που νιώθουν συχνότερα το μωρό τους, αρχίζουν ανησυχούν λιγότερο, καθώς πλέον μπορούν να παρακολουθήσουν την ρουτίνα του εμβρύου τους μέσα στη μήτρα. Το μωρό είναι λιγότερο δραστήριο όταν κοιμάται και περισσότερο ενεργό όταν είναι ξύπνιο ή όταν για παράδειγμα φάτε γλυκό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα νεογέννητα διατηρούν παρόμοιες ρουτίνες μετά τη γέννηση όπως και στη μήτρα. Αν λοιπόν σας κρατάει ξύπνια τα βράδια, θεωρήστε το ως μια προειδοποίηση!!

Εάν ήδη κάνατε τον υπέρηχο β’ επιπέδου, πιθανότατα θα έχετε ήδη δει εξωνιχιστικά το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ολοκληρωμένης εξέτασης υπερήχων. Εάν δε το μωρό σας ήταν συνεργάσιμο, θα ξέρετε με βεβαιότητα το φύλο του. Εάν δεν το κάνετε, αυτή ή την επόμενη εβδομάδα θα γίνει, και μπορεί να το μάθετε τώρα, το φύλο του όμως έχει διαμορφωθεί από τις πρώτες κιόλας στιγμές της σύλληψής του. 

Όταν το ωάριο και το σπερματοζωάριο ενώνονται κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης, το καθένα συμβάλλει σε ένα χρωμόσωμα που βοηθά στη διαμόρφωση του φύλου του εμβρύου. Το ωάριο της μητέρας φέρει πάντα ένα Χ, ενώ το σπερματοζωάριο του πατέρα φέρει ένα είτε Χ είτε Υ χρωμόσωμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε κορίτσι εάν τα χρωμοσώματα σας είναι ΧΧ ή αγόρι εάν είναι ΧΥ. 

Περίπου στις τέσσερις εβδομάδες κύησης (έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης) το μωρό σας θα αρχίσει να αναπτύσσει τις αρχές των γεννητικών του οργάνων. Ο ιστός που θα δημιουργηθεί θα γίνει τελικά είτε πέος είτε κλειτορίδα στην 9η περίπου εβδομάδα. Είναι πιθανόν στον υπέρηχο α’ επιπέδου στην 12η με 14η εβδομάδα, να αποκαλυφθεί το φύλο του μωρού σας. 

Πιο συγκεκριμένα όμως για αυτή την εβδομάδα, το μωρό σας είναι τόσο απασχολημένο εξασκώντας τις δεξιότητες του που πιθανότατα να νιώσετε “σαν να περπατάει” στην κοιλιά σας. Και μαντέψτε τι; Αυτό ακριβώς κάνει, σπρώχνοντας τα πόδια του στο τείχος της μήτρας σας για να προετοιμαστεί για τα πρώτα του βήματα. Είναι αρκετά ανεπτυγμένο ώστε να μπορέσει να επιβιώσει έξω από το σώμα σας με εντατική φροντίδα, αν και ακόμα οι πιθανότητες επιβίωσης του σε έναν ενδεχόμενο πρόωρο τοκετό είναι χαμηλές. 

Το πάγκρεας του τώρα παράγει ινσουλίνη και παράγει περισσότερη εάν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται ραγδαία μέσα στο κρανίο του, το οποίο έχει τέσσερις πλάκες που δεν είναι εντελώς κλειστές για να επιτρέψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ακόμα και μετά τη γέννηση, αυτές οι πλάκες δεν θα ενωθούν πλήρως, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος τριπλασιάζεται σε μέγεθος κατά το πρώτο έτος ζωής. 

Τέλος τα χείλη του μωρού σας είναι πιο διακριτά, οι γρήγορες κινήσεις των ματιών ξεκινούν τώρα και τα μάτια του κινούνται περιστασιακά – αν και δεν θα τα ανοίξει πλήρως μέχρι τον έβδομο μήνα. 

  • Ξεκινήστε να οργανώνετε την λίστα αγορών σας για το μωρό

 

  • Μιλήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία