22η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το μωρό σας στην 22η εβδομάδα κύησης είναι σαν μια μινιατούρα νεογέννητου. Τ χείλη είναι πιο ευδιάκριτα ενώ τα μάτια του έχουν αναπτυχθεί (αν και η ίριδα του ματιού δεν έχει αποκτήσει ακόμα χρώμα). Ακόμη φρύδια και οι βλεφαρίδες του είναι πλέον στη θέση τους. Τα πρώτα σημάδια των δοντιών φαίνονται αυτή τη στιγμή κάτω από την γραμμή των ούλων. Τέλος, το πάγκρεας (σημαντικό για την παραγωγή ορμονών) αναπτύσσεται σταδιακά. Το μωρό έχει το μέγεθος μιας καρύδας. 

Μέγεθος εμβρύου: 24-28 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 350 -450 γραμμάρια 

 

  • Ραγάδες: Πιθανόν να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ή αν είστε τυχερές να μην εμφανιστούν και καθόλου. Το δέρμα τεντώνει και είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργήσει ραγάδες ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή αφυδατωμένο δέρμα. Πίνετε πολύ νερό και ενυδατώνετε το δέρμα σας με ειδικές λοσιόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
  • Ο ομφαλός «βγαίνει» προς τα έξω: Η κοιλιά σας μεγαλώνει και ο ομφαλός σας μπορεί να έχει ήδη πεταχτεί προς τα έξω. Μην ανησυχείτε, θα επανέλθει μετά τον τοκετό. 
  • Αυξημένη λίμπιντο: Οι ορμόνες σας είναι στα καλύτερα τους και η διάθεση σας επίσης! Απολαύστε αυτό το υπέροχο ομολογουμένως σύμπτωμα εγκυμοσύνης και βρεθείτε πιο κοντά με τον σύντροφό σας. 
  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις: Η αυξημένη ροή αίματος εκεί κάτω έχει αποτέλεσμα τις αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. 

 

Από αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα παρατηρήσετε μια σταδιακή αύξηση στα κυλά σας περίπου 225 γραμμάρια κάθε εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα η όρεξη σας θα αυξηθεί. Δεν πειράζει να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας, ωστόσο προσπαθήστε να βρείτε μια υγιεινή ισορροπία στην διατροφή σας. Θυμηθείτε ότι κατά το 2ο τρίμηνο οι θερμιδικές σας ανάγκες αυξάνονται μόνο κατά 300γρ την ημέρα. 

Η αγαπημένη θέση του μωρού σας είναι το γνωστό σχήμα C με τα πόδια του να ακουμπούν στο στήθος και το κεφάλι να σκύβει προς τα γόνατα. Περιστασιακά απλώνεται και δοκιμάζει τους μυς του, πράγμα που μπορείτε να δείτε εάν κάνετε υπέρηχο αυτή την εβδομάδα. 

Τώρα ακούει πιο καθαρά, αφού τα οστά του εσωτερικού του αυτιού έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να ανιχνεύουν δονήσεις. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά μετά την γέννηση ηρεμούν με ήχους ή παραμύθια που άκουγαν επανειλημμένα όταν ήταν ακόμη στην μήτρα. 

Ο καρδιακός του παλμός είναι τόσο δυνατός που είναι ανιχνεύσιμος μόνο με ένα στηθοσκόπιο. Συνεχίζει να δοκιμάζει την κατάποση, καταπίνοντας αμνιακό υγρό όχι για τροφή, αλλά επειδή ανοιγοκλείνει το στόμα του για να δουλέψει τους μυς και την γνάθο. 

Η γεύση σου έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να είναι σε θέση να δοκιμάζει διαφορετικές γεύσεις, αφού το αμνιακό υγρό αλλάζει γεύση με βάση το τι τρώτε. Αυτές οι διαφορετικές γεύσεις προετοιμάζουν το μωρό σας να προτιμά το δικό σας γάλα μετά την γέννα. 

 

  • Προγραμματίστε φωτογράφιση εγκυμοσύνης
  • Προετοιμαστείτε για την φροντίδα του μωρού σας αφού επιστρέψετε στη δουλειά (δεν είναι νωρίς, πιστέψτε μας)
  • Ψωνίστε άνετα ρούχα εγκυμοσύνης