21η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το ύψος του μωρού σας από την κορυφή του κεφαλιού έως την φτέρνα είναι περίπου 23 εκατοστά. Μέχρι αυτή την εβδομάδα τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως ενώ τα νύχια του καλύπτουν τις άκρες των δακτύλων του. Πλέον μπορεί και καταπίνει αμνιακό υγρό (ανάλογο με τις θερμιδικές του ανάγκες) το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πεπτικού του συστήματος. Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός καρότου και ανταποκρίνεται τώρα στην αφή. Εάν ασκήσετε πίεση στην κοιλιά σας, θα απομακρυνθεί ή θα σπρώξει την κοιλιά σας πίσω. 

Μέγεθος εμβρύου: 23 -27 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 300 -350 γραμμάρια

 

  • Καούρα και/ή δυσπεψία: Αποφύγετε τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα. Εάν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμη ποιο είναι το τρόφιμο που σας επηρεάζει, το να κρατάτε ημερολόγιο με το τι φάγατε θα σας βοηθήσει πιο εύκολα να το καταλάβετε.
  • Συσπάσεις Braxton Hicks: Η μήτρα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό και κατά διαστήματα πιθανών να νιώσετε τις προπαρασκευαστικές αυτές συσπάσεις ως ένα σφίξιμο στην κοιλιά σας. Οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν είναι επώδυνες. Εάν νιώσετε πόνο ή οι συσπάσεις δεν σταματούν ενημερώστε τον γιατρό σας
  • Διάφανο ή λευκό υγρό στους μαστούς: Οι γαλακτοφόροι αδένες θα αναπτυχθούν πλήρως μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου, για την περίπτωση προώρου τοκετού (ναι η φύση προνοεί και για αυτό). Κάποιες γυναίκες παρατηρούν αυτό το λευκό υγρό από πολύ νωρίς.
  • Ξηροδερμία και/ή φαγούρα: Καθώς το δέρμα σας τεντώνεται γίνεται πιο ευαίσθητο στους ερεθισμούς. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που θα το ενυδατώσουν και πιείτε πολύ νερό. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή η φαγούρα δεν υποχωρεί, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.
  • Ραγάδες: Ακόμη ένα ενοχλητικό και αισθητικό πρόβλημα του τεντώματος του δέρματος είναι οι ραγάδες. Η ξαφνική αύξηση βάρους ή το οικογενειακό ιστορικό είναι επίσης ένας πιθανός παράγοντας της εμφάνισής τους. Για να είμαστε ειλικρινής δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τις ραγάδες εάν εμφανιστούν, αλλά να είστε σίγουρη ότι θα εξασθενίσουν σημαντικά μετά τον τοκετό. 

 

 

Πλέον η κοιλίτσα σας είναι εμφανή! Οι νέες σας καμπύλες μπορεί να σας γεμίσουν αυτοπεποίθηση και να σας κάνουν να νιώθετε περισσότερο σέξι. 

Στην πραγματικότητα το έξτρα βάρος σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απλώς το μωρό αλλά κατανέμεται ως εξής:

Έμβρυο

2,5-3,5κιλά

Πλακούντας

0,5 κιλό

Αμνιακό υγρό

1 κιλό

Μήτρα

0,5 κιλό

Αύξηση όγκου πλάσματος

1,5 κιλό

Μαστοί

1 κιλό

Εξωκυττάριο υγρό

2 κιλά

Εναπόθεση λίπους και πρωτεϊνών

2 κιλά

 

Οπότε μην αγχώνεστε με την ζυγαριά. Μετά τον τοκετό εάν έχετε φυσιολογική αύξηση των κιλών στην εγκυμοσύνη σας, τα μισά και πλέον θα εξαφανιστούν. 

Επιπρόσθετα, το μωρό τώρα έχει αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά του. Εάν κάνετε υπέρηχο αυτή την εβδομάδα, θα το δείτε να κινείτε αντανακλαστικά στην πίεση που θα ασκηθεί στην κοιλιά σας. Αναρωτιέστε τι πως είναι το μωράκι σας μέσα στην μήτρα; Το πεπτικό του σύστημα προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο, κατασκευάζοντας το μηκόνιο, τη μαύρη ουσία που θα βρείτε στην πρώτη βρώμικη πάνα του. 

Δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε και είμαστε σίγουροι ότι αυτή την στιγμή δεν περνάει καθόλου από το μυαλό σας η προοπτική των εγγονιών, όμως το αναπαραγωγικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται κι’ άλλο. Εάν είναι κορίτσι έχει ήδη δημιουργήσει τα ωάρια της – περίπου έξι εκατομμύρια που θα μειωθούν στο ένα μετά τη γέννηση. Εάν τώρα είναι αγόρι, οι όρχεις του βρίσκονται ακόμη μέσα στην κοιλιά του, όπου θα κατέβουν τις επόμενες εβδομάδες με την ολοκλήρωση του όσχεου. 

Εάν δεν έχετε κάνει υπέρηχο β΄ επιπέδου, τώρα είναι η στιγμή. 

  • Προγραμματίστε το ραντεβού σας για την εξέταση καμπύλης σακχάρου που θα γίνει μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας
  • Ετοιμάστε το baby shower party σας
  • Περάστε χρόνο με τον σύντροφο σας