20η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Από αυτή την εβδομάδα το μωρό σας ξεκινάει να βάζει σταδιακά βάρος και πλέον μοιάζει με ένα μικροσκοπικό, γλιστερό πλάσμα. Το σμήγμα (vernix caseosa) που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα και εκκρίνεται από τους αδένες που υπάρχουν στο δέρμα, καλύπτει ολόκληρο το κορμάκι του, με σκοπό να το προστατέψει στο περιβάλλον του αμνιακού υγρού μέχρι την στιγμή της γέννησης του. Το μωρό σας τώρα έχει το μέγεθος μιας μπανάνας. 

Μέγεθος εμβρύου: 16-23 εκατοστά 

Βάρος εμβρύου: 260-300 γραμμάρια 

  • Κολπικές εκκρίσεις: Οι κολπικές εκκρίσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι και τον τοκετό, ως άμεσο αποτέλεσμα των αυξημένων ορμονικών επιπέδων σας. Εάν παρατηρήσετε κίτρινες ή πράσινες κολπικές εκκρίσεις, ή παράξενη μυρωδιά ενημερώστε τον γυναικολόγο σας. 
  • Κράμπες: Γυμναστείτε, κάντε τακτικά τεντώματα και πίνετε άφθονο νερό. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για την πρόσληψη μαγνησίου. 
  • Καούρα και/ή δυσπεψία: Καθώς το μωρό σας καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στην κοιλιά σας, το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται. Παρακολουθήστε ποια φαγητά σας προκαλούν αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα και προσπαθήστε να τα αποφύγετε. 
  • Ενέργεια: Στο 2ο τρίμηνο η ενέργεια και λίμπιντο επανέρχονται για αυτό απολαύστε το για όσο διαρκέσει. 
  • Πρήξιμο: Μην ανησυχήσετε εκτός και αν το οίδημα είναι ξαφνικό ή σοβαρό. Το ήπιο πρήξιμο είναι φυσιολογικό και θα υποχωρήσει μετά τον τοκετό. 
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, σπρώχνει τους πνεύμονές σας, προκαλώντας σας δύσπνοια. Εάν είστε έγκυος με δίδυμα το αίσθημα αυτό είναι πιο έντονο. 

 Είστε στα μισά της εγκυμοσύνης σας και αρχίζετε πλέον να νιώθετε περισσότερο ενεργητικές και λιγότερο ευέξαπτες. Τα κιλά σας σε αυτό το σημείο θα πρέπει ήδη να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανησυχήσετε για το βάρος σου. 

Τα ούλα σας γίνονται πιο ευαίσθητα και πιθανών κάποιες φορές να ματώνουν. Αυτό οφείλεται στις αυξανόμενες ορμόνες της εγκυμοσύνης.

Το έμβρυο σας έχει ήδη αναπτύξει σε ένα επίπεδο την γεύση του και καταπίνει αρκετές γουλιές αμνιακού υγρού καθημερινά. 

Πιθανών αυτή την εβδομάδα να κάνετε το προγεννητικό έλεγχο 2ου τριμήνου ή αλλιώς τον υπέρηχο β’ επιπέδου. Ο υπέρηχος β’ επιπέδου είναι ένα λεπτομερές υπερηχογράφημα όπου ο γυναικολόγος θα κάνει ενδελεχή έλεγχο των οργάνων του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένων των θαλάμων της καρδιάς, τα νεφρά και τα ημισφαίρια του εγκεφάλου.

Εάν είστε έγκυος σε δίδυμα ή άλλου είδους πολύδυμη κύηση, θα ελεγχθεί εάν τα κεφάλια των μωρών σας έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Εάν όχι, τότε θα ληφθούν περισσότερες μετρήσεις έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι κανένα από τα μωρά δεν έχει πρόβλημα ανάπτυξης. 

Εάν δεν έχετε μάθει ακόμη το φύλο του μωρού σας, τώρα είναι η στιγμή για να το κάνετε αν επιθυμείτε, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή την στιγμή ο γυναικολόγος θα μπορεί να σας πει με σχετική βεβαιότητα αν το μωρό σας είναι αγόρι ή κορίτσι.

Τέλος, στον υπέρηχο β’ επιπέδου, ζητήστε να σας δείξουν το μωρό σας σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο καθαρά θα φαίνονται τα χαρακτηριστικά του.

  • Προγραμματίστε το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου εάν δεν το κάνατε αυτή την εβδομάδα
  • Αποφασίστε αν θα κάνετε baby shower
  • Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε ονόματα