Ούτε και αυτή την εβδομάδα είστε πραγματικά έγκυος. Την 2η εβδομάδα ο οργανισμός σας προετοιμάζεται για την ωορρηξία, την διαδικασία δηλαδή όπου η επίστρωση της μήτρας παχαίνει και τα ωοθυλάκια ωριμάζουν μέχρι να επικρατήσει αυτό το ένα που θα γονιμοποιηθεί. Σε αυτή την περίοδο, μέσα στο ωοθυλάκιο περιμένει ένα ωάριο ή σπανίως δύο όταν πρόκειται για μη μονοωγενή δίδυμα.
Ωστόσο, ακόμα και αν θεωρητικά η ηλικία κύησης μετράει από την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου, η πραγματική ηλικία του εμβρύου ξεκινάει να μετράει από την Τρίτη εβδομάδα όπου έχουμε την σύλληψη και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.
Σε αυτή την εβδομάδα πιθανόν να παρατηρήσετε διάφορες αλλαγές στο σωμα σας, οι οποίες σχετίζονται με την επίδραση διάφορων ορμονών που εκκρίνονται. Η εντατική δράση αυτών των ορμονών που εκκρίνονται κυρίως από τους αδένες και τις ωοθήκες σας και τον πλακούντα, είναι και αυτή που εν τέλει στηρίζει την εγκυμοσύνη και εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στο περιβάλλον της μήτρας. Οι ίδιες ορμόνες είναι αυτές που προετοιμάζουν τη μήτρα, τη λεκάνη και τους μαστούς, για να ανταποκριθούν στον τοκετό και τον θηλασμό. Καθώς η εγκυμοσύνη σας θα προχωρά, το σώμα θα βρίσκει μια νέα ορμονική ισορροπία στο οποίο θα προσαρμοστεί και τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρούν.
Η επιτυχία της σύλληψης βασίζεται στον κατάλληλη στιγμή που το σπερματοζωάριο θα συναντήσει το ωάριο, και δεδομένου ότι το ωάριο έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής ενώ το σπερματοζωάριο ζει μέσα σας περισσότερο χρόνο, αν μπορούσαμε να ορίσουμε μια κατάλληλη περίοδο όπου αυξάνονται οι πιθανότητες για σύλληψη, αυτή είναι δύο ημέρες πριν και την ημέρα της ωορρηξίας σας. Εάν έχετε έναν κανονικό κύκλο 28 ημέρων, θεωρητικά η 14-15η μέρα του κύκλου σας είναι η ιδανική ημερομηνία για να έρθετε σε επαφή! Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές.. δεν έχουν όλες οι γυναίκες τακτικό κύκλο κάθε μήνα.
Σε αυτή την εβδομάδα λοιπόν, τα συμπτώματα της ωορρηξίας μπορεί να είναι τα εξής:
- Λευκές κολπικές εκκρίσεις: λεπτή, διαυγή και κολλώδης βλέννα (σαν ασπράδι αυγού) εκκρίνεται από τον κόλπο καθώς πλησιάζεται στην ωορρηξία. Αυτή η βλέννα είναι που βοηθά το σπέρματοζωάριο να βρει πιο εύκολα τον δρόμο του προς το ωάριο.
- Δυνατή όσφρηση: Και όμως! Οι ορμονικές αλλαγές ενισχύουν την ικανότητα σας να μυρίζετε πιο έντονα, που πιθανώς αυτός είναι ο τρόπος της φύσης για να σας βοηθήσει να μυρίσετε ανδρικές φερομόνες, σε μια προσπάθεια αναπαραγωγής.
- Πόνος ή ευαισθησία στο στήθος: Η αύξηση των ορμονών που σχετίζονται με την ωορρηξία είναι πιθανών να σας δημιουργήσουν ελαφρύ πόνο ή ευαισθησία στο στήθος.
- Πυελικός πόνος: Καθώς η ωοθήκη σας απελευθερώνει το ωάριο, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην μια πλευρά της κοιλιάς σας. Πολλές γυναίκες παραδέχονται ότι γνωρίζουν από ποια ωοθήκη έχουν ωορρηξία, λόγω αυτού του φαινομένου γνωστού και ως Mittelschmerz, το όνομα του γιατρού που το τεκμηρίωσε για πρώτη φορά.
- Ελαφρύ στίγμα: Μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή απόχρωση κόκκινου ή καφέ στο εσώρουχο σας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Αυτό το στίγμα μπορεί να είναι συνηθισμένο, αλλά ενημερώστε το γιατρό σας εάν σας φανεί ασυνήθιστο ή σας ενοχλεί.
- Αυξημένη σεξουαλική διάθεση: Ίσως «απλώς ξέρετε» ότι έχετε ωορρηξία και φυσικά το σώμα σας αντιδρά στην επιθυμία για αναπαραγωγή.
- Αλλαγές στον τράχηλο: Ο τράχηλος κατά την ωορρηξία γίνεται ψηλότερος, πιο μαλακός και πιο ανοιχτός. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να το καταλάβετε, αν και πολλές γυναίκες είναι εξοικειωμένες με το να «ελέγχουν» τον τράχηλό τους.
Tip: Μπορείτε να αγοράσετε κιτ πρόβλεψης ωοθυλακιορρηξίας για να σας βοηθήσει να καταλάβετέ πότε είναι οι πιο γόνιμες μέρες σας. Ωστόσο, μια φυσική στρατηγική είναι να κάνετε σεξ κάθε δεύτερη μέρα από την 10η εως την 18η ημέρα του κύκλου σας .
Εάν συλλάβετε σε αυτή την εβδομάδα, τα συμπτώματα δεν θα εμφανιστούν αμέσως και ούτε θα μπορείτε να μάθετε αν είστε έγκυος, έως ότου υπάρξει αρκετή β χοριακή γοναδοτροπίνη (η ορμόνη της εγκυμοσύνης) στο σύστημα σας για να μπορεί να ανιχνευτεί από ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Αυτό θα συμβεί περίπου την 4η εβδομάδα, δηλαδή την εβδομάδα που θα έχετε καθυστέρηση. Αυτή την περίοδο, τα επίπεδα των ορμονών σας θα είναι αρκετά υψηλά έτσι ώστε να σας δώσουν κάποια εμφανή συμπτώματα εγκυμοσύνης.
Όμως, ορισμένες γυναίκες ορκίζονται ότι αρχίζουν να παρατηρούν σημάδια πρόωρης εγκυμοσύνης πριν την 4η εβδομάδα. Αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να είναι:
- Κηλίδες: Περίπου 5 εώς 10 ημέρες μετά τη σύλληψη, στο στάδιο της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα δηλαδή, μπορεί να παρατηρήσετε ροζ κηλίδες στο εσώρουχο σας.
- Συχνοουρία: Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ευθύνονται για την συχνοουρία που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
- Πόνοι στο στήθος/σκουρόχρωμη θηλή: Επίσης ευθύνονται και για την υπερευαισθησία του στήθους καθώς και την αλλαγή στο χρώμα των θηλών σας, το οποίο προετοιμάζεται για τον θηλασμό.
- Κούραση: Η απόλυτη εξάντληση είναι η πρώτη ένδειξη ορισμένων γυναικών. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δουλεύει ακατάπαυστα για να φιλοξενήσει και να μεγαλώσει το έμβρυο.
- Πρωινή αδιαθεσία: Το πιο διαβόητο σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι η ναυτία, η οποία συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται πιο έντονα την 4η με 9η εβδομάδα.
- Φούσκωμα: Η διαδικασία της πέψης είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί όταν το σώμα σας συνειδητοποιήσει ότι είστε έγκυος, σε μια προσπάθεια παροχής περισσότερων θρεπτικών ουσιών στο μωρό. Αυτό για εσάς μπορεί να μεταφράζεται σε φούσκωμα.
Ούτε σε αυτή την εβδομάδα δεν χρειάζεστε υπέρηχο. Εάν μπορούσατε όμως να δείτε μέσα στην κοιλιά σας την στιγμή της ωορρηξίας, θα βλέπατε κάτι τέτοιο: Πρώτα η ωοθήκη σας απελευθερώνει ένα ωάριο (λίγο μικρότερο από ένα κομμάτι αλεσμένου πιπεριού) στην σάλπιγγά σας. Από αυτή την στιγμή το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί εντός 12 με 24 ωρών. Εάν έχετε κάνει σεξ τις τελευταίες έξι ημέρες, και το τυχερό σπερματοζωάριο είναι ζωντανό θα μπορούσε να γονιμοποιήσει το ωάριο.
- Εάν επιθυμείτε χρησιμοποιήστε τεστ ωορρηξίας
- Ψάξτε για σημάδια ωορρηξίας
- Κάντε σεξ κάθε δεύτερη μέρα καθώς πλησιάζετε στις γόνιμες μέρες
- Συνεχίστε να λαμβάνετε προγεννητική βιταμίνη με φολικό οξύ καθημερινά