19η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Η ανάπτυξη του μωρού σας αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στις αισθήσεις του και λαμβάνει χώρα σε ειδικές περιοχές του εγκεφάλου του. Εάν είναι το κοριτσάκι τότε έχει ήδη έξι εκατομμύρια αυγά στις ωοθήκες της, ενώ θα μειωθούν σταδιακά στο ένα εκατομμύριο όταν γεννηθεί. Σε αυτό το στάδιο έχει το μέγεθος ενός ροδιού

Μέγεθος εμβρύου: 13-15 εκατοστά 

Βάρος εμβρύου: 200 γραμμάρια

 

  • Κοιλιακοί πόνοι: Ο πόνος στρογγυλών συνδέσμων πιθανών να σας ταλαιπωρήσει και αυτή την εβδομάδα, καθώς και στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας, αφού οι μύες σας τεντώνονται για να φιλοξενήσουν το μωρό σας που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ενημερώστε τον γυναικολόγο σας εάν κάτι σας ανησυχεί, αλλά όσο δεν είναι έντονος και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα να μην ανησυχείτε. 
  • Ζάλη ή λιποθυμία: Πολλές γυναίκες φτάνουν στα όρια λιποθυμίας. Αν σας συμβεί, να ξέρετε ότι δεν είστε η μόνη. Η ζάλη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί επειδή η μήτρα σας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Επιπλέον το μωρό πιέζει τους πνεύμονές σας, οπότε δυσκολεύστε και στην αναπνοή. Στην ζάλη μπορεί να συμβάλει η αφυδάτωση και η πείνα, οπότε φροντίστε να τρώτε και να ενυδατώνεστε τακτικά. 
  • Κράμπες: Ένας τρόπος για να χαλαρώσετε από τις κράμπες είναι το τέντωμα. Τεντώστε το πόδι σας και λυγίστε τον αστράγαλο προς τα πάνω. Η προγεννητική γιόγκα και το μασάζ μπορεί να βοηθήσει. 
  • Πόνος στο ισχίο: Εάν ταλαιπωρείστε από πόνο στο ισχίο κατά την διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι με ένα μαξιλάρι θηλασμού ανάμεσα στα γόνατα σας. 

 

Πλέον λογικά θα είστε σε θέση να αισθάνεστε τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας. Εάν δεν έχει συμβεί ακόμη, μην ανησυχείτε! Πολύ σύντομα το μωρό σας θα κάνει αισθητή την παρουσία του. Οι κινήσεις του στην 19η εβδομάδα μοιάζουν περισσότερο με φτερουγίσματα ή κίνηση των εντέρων. Ακόμη όμως και αν εσείς αισθάνεστε το μωρό σας, ο σύντροφος σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να το νιώσει. 

Το έμβρυο αναπτύσσει τώρα μια προστατευτική μεμβράνη πάνω στο δέρμα του που ονομάζεται vernix caseosa (λατινική ερμηνεία: vernix σημαίνει επίχρισμα και caseosa τυρώδες) η αλλιώς επίχρισμα.


Ο λιπαρός αυτός μανδύας συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή και ασφαλή μετάβαση του νεογέννητου από την ενδομήτριο στην εξωμήτριο ζωή, καλύπτοντας επαρκώς τη μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος. Η παρουσία του κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και οι λόγοι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να αναβάλλεται το πρώτο μπάνιο του νεογνού για 24 ώρες, είναι σημαντικοί!


Κατά την 19η εβδομάδα το μωρό αναπτύσσει επίσης τις πέντε αισθήσεις του. Τα νευρικά κύτταρα για την αίσθηση της γεύσης, η ακοή, η όραση και η μυρωδιά αναπτύσσονται στον εγκέφαλο του.


Στον υπέρηχο β επιπέδου, (που θα κάνετε τις επόμενες εβδομάδες) ο γυναικολόγος θα ελέγξει σχεδόν όλο το σώμα του μωρού, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και της καρδιάς, για να βεβαιωθεί ότι όλα αναπτύσσονται σωστά.

  • Ξεκινήστε να φτιάχνετε λίστα με όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστείτε για το μωρό
  • Κάντε έρευνα για φύλαξη ή δωρεά ομφάλιο λώρου
  • Κλείστε ραντεβού για τον υπέρηχο β επιπέδου