Μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες, το βάρος του μωρού σας θα αυξηθεί κατά 6 φορές. Αυτή την εβδομάδα μπαίνετε επισήμως στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Το στήθος του εμβρύου κάνει μιμητικής κινήσεις της αναπνοής, πηγαίνοντας πάνω – κάτω, χωρίς φυσικά να εισπνέει αέρα αλλά αμνιοτικό υγρό.
Από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τους γλουτούς του πιθανόν να έχει φτάσει ήδη τα 14 εκατοστά, καθώς και να μπορεί να νιώσει και να ακούσει. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το στάδιο, το μόνο που πραγματικά μπορεί να ακούσει είναι ο χτύπος της καρδιάς σας και οι κινήσεις του εντέρου σας, αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να αντιληφθεί θορύβους έξω από την κοιλιά, καθώς και να αναγνωρίσει την φωνή σας.
Παίρνει οξυγόνο μέσα από εσάς μέσω του ομφάλιου λώρου από το αίμα που περνά στον πλακούντα. Διαμέσου αυτού του οργάνου, μεταφέρονται από το αίμα σας στο αίμα του μωρού εκτός από οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, ωστόσο τα δύο κυκλοφορικά συστήματα είναι απόλυτα διαχωρισμένα. Το μωρό σας έχει το μέγεθος μιας πιπεριάς.
Μέγεθος εμβρύου: 13 – 14 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 150 – 180 γραμμάρια
- Πρησμένα πόδια ή/και χέρια: Το πρήξιμο είναι αναμενόμενο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Δεν είναι ανησυχητικό εάν δεν είναι ξαφνικό ή σε μεγάλο βαθμό. Εάν συμβαίνει ένα από τα δύο ενημερώστε αμέσως τον γυναικολόγο σας.
- Πόνοι στην πλάτη: Το μωρό ασκεί μεγάλη πίεση στο εσωτερικό του σώματος σας, προκαλώντας πόνο στην πλάτη.
- Κράμπες: Οι κράμπες μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης, για αυτό να ενυδατώνεστε συχνά.
- Κιρσοί: Οι φλέβες διογκώνονται λόγω της υπερβολικής πίεσης στο κυκλοφορικό σύστημα και εμφανίζονται στο δέρμα ως ορατές μοβ ή μπλε. Αλλάζετε συχνά θέσεις, στηρίξτε τα πόδια σας ψηλά όποτε μπορείτε, ασκηθείτε και αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα και παπούτσια.
- Αυπνία: Το μυαλό σας λειτουργεί υπερωρίες καθώς ο ύπνος έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο άβολος. Ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης θα σας βοηθήσει να βολευτείτε περισσότερο κατά την διάρκεια του ύπνου.
- Ρινορραγίες: Η αυξημένη πίεση στις φλέβες της μύτης σας μπορεί να σας κάνει ακόμη και να αιμορραγήσετε. Εάν έχετε ρινορραγία, ασκήστε πίεση πιέζοντας την μύτη σας για πέντε έως δέκα λεπτά. Ο πάγος επίσης μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η αιμορραγία.
- Οι πρώτες κλοτσιές: Από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο συγκεκριμένες αισθήσεις που μοιάζουν με κλωτσιές, παρά μικροσκοπικά φτερουγίσματα.
Η αύξηση βάρους σε εγκυμοσύνη 18 εβδομάδων συνιστάται να είναι περίπου στο 1 κιλό την εβδομάδα για γυναίκες μέσου ΔΜΣ. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του βάρους σας. Η ξαφνική αύξηση ή απώλεια κιλών, μπορεί να προμηνύουν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Το έμβρυο των 18 εβδομάδων αναπτύσσει του μύες του κάνοντας διάφορες κινήσεις. Αυτή την στιγμή το μωρό σας χασμουριέται, χτυπά, πιπιλάει τα δάκτυλά του και καταπίνει. Στριφογυρίζει, χτυπά και κλωτσάει ενώ είναι ήδη αρκετά μεγάλο ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε τι κάνει στην κοιλιά σας.
Ο υπερηχογραφικός έλεγχος β επιπέδου (που θα γίνει γύρω στην 20η με 24η)είναι μια λεπτομερής εξέταση ολόκληρου του σώματος του μωρού. Θα ελεγχθεί η ανάπτυξή του μέσα από συγκεκριμένες μετρήσεις, καθώς και θα εξεταστούν όλα τα κύρια όργανά του. Θα ελεγχθούν επίσης το αμνιακό υγρό, η θέση του πλακούντα και ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου.
Για μητέρες σε πολύδυμη κύηση, η ανατομία όλων των μωρών θα γίνει σε ένα μόνο ραντεβού.
Εάν θέλετε να μάθετε το φύλο του μωρού, ο ιατρός θα είναι σε θέση να σας πει με βεβαιότητα περίπου 95% εάν το μωρό σας είναι αγόρι ή κορίτσι, εάν το μωρό είναι σε θέση όπου τα όργανα του είναι ορατά! Μερικά μωρά δεν συνεργάζονται και έτσι μπορεί να σας ζητηθεί να φάτε κάτι γλυκό, και να επαναλάβετε την εξέταση μισή ώρα αργότερα.
- Ενημερωθείτε για τα βασικά σε σχέση με την γέννηση
- Βγείτε ραντεβού με τον συντροφό σας
- Αγοράστε μαξιλάρι θηλασμού για να σας βοηθήσει στην στάση ύπνου σας