17η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ραγδαία και το μωρό σας στην 17η εβδομάδα κινείται περισσότερο ενώ ακούει διάφορους θορύβους.  Ο χόνδρος που θα γίνει ο σκελετός του, ξεκινάει να μετατρέπεται σε κόκαλο. Τα μάτια του κοιτάνε μπροστά και όχι πλάγια, τα αυτιά του έχουν σχεδόν πάει στην τελική τους θέση, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι αρχίζει να σχηματίζεται ο λιπώδης ιστός (λίπος), το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την θερμοκρασία του σώματος και του μεταβολισμού του. 

Ίσως να μην νιώθετε τις κινήσεις του καθημερινά, αλλά μην ανησυχείτε. Καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη σας αυτό θα αλλάξει. Το έμβρυο και ο πλακούντας έχουν τώρα το ίδιο μέγεθος και είναι ίσα με ένα αχλάδι. 

Μέγεθος εμβρύου: 11 – 12 εκατοστά 

Βάρος εμβρύου: 100 – 140 γραμμάρια 

 

  • Αυξημένα σωματικά υγρά: Οι κολπικές εκκρίσεις, ο ιδρώτας, η βλέννα και άλλα υγρά είναι σε πλήρη ισχύ λόγω της αυξημένης ροής του αίματος
  • Παράξενα όνειρα: Βλέπεις να γεννάς πιθηκάκι ή ότι παντρεύεσαι το αφεντικό σου; Μην ανησυχείς! Το να έχετε παράξενα όνειρα οφείλεται στις ορμόνες, αλλά μπορεί επίσης να οφείλετε και στην αυξημένη ανησυχία και το άγχος σας για το τι μέλη γενέσθαι. 
  • Κνησμός: Καθώς το μωρό μεγαλώνει, το δέρμα σας τεντώνει και γίνεται πιο λεπτό και ευαίσθητο. Αντισταθείτε στην επιθυμία του να ξυστείτε και βρείτε μια καταπραϋντική κρέμα η οποία θα σας ανακουφίσει από τον κνησμό.
  • Ραγάδες: Καθώς το σωματικό σας βάρος αυξάνεται και η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει, ραγάδες στο δέρμα σας μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική όμως. Πίνετε πολύ νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένη και χρησιμοποιήστε μιας καλής ποιότητας κρέμα για να καταπολεμήσετε τις ανεπιθύμητες ραγάδες.

Το μωρό σας δουλεύει σκληρά για να δυναμώσει και το σώμα σας ακόμη πιο σκληρά για να το μεγαλώσει. Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης θα δείτε ότι ίσως το σωματικό σας βάρος αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς. 

Μην ξεχνάτε να φωτογραφίζεται την κοιλιά σας κάθε εβδομάδα. Στο τέλος της εγκυμοσύνης σας θα εκπλαγείτε με το πόσο αλλάζει το σώμα αυτή την περίοδο. 

Από αυτήν την εβδομάδα και μετά, έγκυες γυναίκες με υψηλού κινδύνου αποτελέσματα προγεννητικών εξετάσεων για σύνδρομα, μπορούν να προβούν σε ομφαλοκέντηση. Η ομφαλοκέντηση είναι μια εξέταση στην οποία ο γιατρός υπερηχογραφικά προσπαθεί να βρει το μέρος του ομφάλιου λώρου όπου συναντά τον πλακούντα, και από εκεί να αφαιρέσουν δείγμα αίματος για την εργαστηριακή εξέταση. 

 

  • Εάν δεν γνωρίζετε ακόμη το φύλου του μωρού, ήρθε η στιγμή να αποφασίσετε αν θέλετε να το μάθετε στην επόμενη εξέταση σας
  • Οργανώστε gender reveal party
  • Ξεκινήστε να ψάχνετε στο διαδίκτυο για τις αγορές που θα κάνετε για το μωρό
  • Συμπληρώστε τα χαρτιά των κοινωνικών ασφαλίσεων για την άδεια μητρότητας