16η εβδομάδα

by Tseriou 115

Τα πιο προηγμένα λειτουργικά συστήματα του σώματος του εμβρύου λειτουργούν κανονικά, συμπεριλαμβανομένων του κυκλοφορικού και ουροποιητικού συτήματος. Τα μάτια του κάνουν πλέον αμυδρές κινήσεις, παραμένουν όμως κλειστά. Μπορεί ωστόσο να ανιχνεύσει αλλαγές στο φως από τα λεπτά του βλέφαρα. Το μωράκι σας τώρα παίζει με τον ομφάλιο λώρο (αρπάζοντας και αφήνοντάς τον). Τα νύχια στα δάκτυλα των χεριών έχουν σχηματιστεί πλήρως και το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός αβοκάντο! 

Μέγεθος εμβρύου: 10-12 εκατοστά 

Βάρος εμβρύου: 80-95 γραμμάρια 

 

  • Πόνοι στην πλάτη: Ο πόνος στην πλάτη οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αρχικά το σώμα σας μετατοπίζει το βάρος του, ενώ ταυτόχρονα οι ορμόνες της εγκυμοσύνης σας επηρεάζουν. Για να ανακουφιστείτε τεντώστε τακτικά το σώμα σας. 
  • Πρησμένο στήθος: Το στήθος σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι στα καλύτερα του, αν και ίσως νιώθετε πόνο η ευαισθησία. Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, θα είναι πλήρως έτοιμο για τον νέο του ρόλο, τον θηλασμό.  
  • Δυσκοιλιότητα: Η μήτρα σας αρχίζει να πιέζει τα έντερα σας με αποτέλεσμα να σας δημιουργεί δυσκοιλιότητα. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πίνετε πολύ νερό. 
  • Κενά μνήμης: Γνωστό και ως pregnancy brain, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι κάνει τις εγκύους να ξεχνάνε. 
  • Ξηρά/ευαίσθητα μάτια: Κατηγορήστε για ακόμη μια φορά τις ορμόνες σας για αυτό το σύμπτωμα. Οφθαλμικές σταγόνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά πριν την χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. 
  • Λαμπερό δέρμα: Αυτό μάλλον είναι το αγαπημένο σύμπτωμα όλων τον εγκύων.

 

 

Πολύ σύντομα θα αρχίσετε να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται. Στην αρχή, αυτές οι κινήσεις μπορεί να σας μοιάζουν με αέρια ή κίνηση του εντέρου, αλλά με την πάροδο του χρόνου και καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα καταλάβετε ότι αυτό το αίσθημα είναι το μωρό σας παρά οτιδήποτε άλλο.  

Εάν είστε έγκυος με δίδυμα, δεν θα νιώσετε τα μωρά σας νωρίτερα από μια μαμά με μονήρη κύηση, αλλά με την πάροδο του χρόνο θα αισθάνεστε σίγουρα περισσότερες κινήσεις. 

Φυσικά όσο το μωρό μεγαλώνει, θα καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο μέσα στην κοιλιά σας δημιουργώντας σας δυσφορία σε κάποιες περιπτώσεις. 

Το μωρό σας ακούει την φωνή σας, χάρη στα μικρά οστά που σχηματίζονται στα αυτιά του. Τα μαλλιά, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια του μεγαλώνουν, ενώ η γεύση του αναπτύσσεται συνεχώς. 

Πιθανότητα αυτή την εβδομάδα θα κάνετε έναν προγεννητικό έλεγχο στο γραφείο του γυναικολόγου σας. Ίσως σας ζητηθεί να κάνετε τεστ ούρων καθώς από τώρα και στο εξής ο γιατρός σας θα σας ελέγχει για σημάδια διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας.

  • Προγραμματίστε τις επόμενες προγεννητικές σας επισκέψεις
  • Προγραμματίστε τον μεγάλο υπέρηχο 2ου τριμήνου
  • Ξεκινήστε να ψάχνετε όνομα για το μωρό σας