15η εβδομάδα

by Tseriou 115

Το μωρό σας ακόμη είναι αρκετά μικρό που χωράει στην παλάμη του χεριού σας. Ωστόσο μπορεί να είναι τόσο μικροσκοπικό, οι μυς του όμως συνεχίζουν να αναπτύσσονται όπως και τα μοναδικά δακτυλικά του αποτυπώματα. Το highlight της εβδομάδας είναι οι λόξιγκες, πρόδρομος της αναπνοής. Φυσικά και δεν μπορείτε να τους ακούσετε επειδή ο οργανισμός του μωρού σας είναι γεμάτος με υγρά, παρά με αέρα, αλλά μην παραξενευτείτε όταν αργότερα θα είστε σε θέση να τους αισθανθείτε. Το δέρμα του στην παρούσα φάση είναι λεπτό και σχεδόν διάφανο, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία ξεχωρίζουν από κάτω. Το λεπτό χνούδι laguno συνεχίζει να καλύπτει το σωματάκι του. Επίσης αυτή την εβδομάδα το μωρό σας είναι σε θέση να ακούσει ήχους για πρώτη φορά και έχει το μέγεθος ενός πορτοκαλιού. 


Μέγεθος εμβρύου: 10 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 50 -60 γραμμάρια

 

  • Αυξημένη σεξουαλική διάθεση: Τώρα που η ενέργεια σας έχει επιστρέφει, μπορεί να αισθάνεστε αυξημένη σεξουαλική διάθεση. Φυσικά, μέσα σε όλα τα συμπτώματα τα οποία πιθανών νιώθετε την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης, εάν δεν υπάρχει το σεξ, είναι απολύτως κατανοητό. 
  • Ρινορραγίες: Οφείλονται στον συνδυασμός του αυξημένου όγκου αίματος και των ευαίσθητων ρινικών διόδων.
  • Καούρα, αέρια και/η δυσπεψία: Οι ορμόνες ευθύνονται και πάλι για αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα. Παρατηρήστε πια τρόφιμα σας ενοχλούν και προσπαθήστε να τα αποφύγετε. Επίσης μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για να σας συμβουλέψει για συμβατά με την εγκυμοσύνη σκευάσματα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτό το σύμπτωμα. 
  • Πρησμένα ούλα: Τα ούλα σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο ευαίσθητα. Βουρτσίστε τα δόντια σας συχνά με μαλακή οδοντόβουρτσα και καθαρίστε με απαλό νήμα. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο ίσως σας ανακουφίσει. 
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρά, ίσως αντιμετωπίσετε δυσκολία στην αναπνοή, αφού οι πνεύμονες σας θα έχουν όλο και λιγότερο χώρο για να επεκταθούν.

 

 

Η μήτρα σας μεγαλώνει και παίρνει θέση πιο ψηλά στην κοιλιά σας. Ο ύπνος αρχίζει να γίνεται μια δύσκολη υπόθεση ενώ εάν αυτή δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ίσως ξεκινήσετε να νιώθετε το μωράκι σας αυτή την εβδομάδα. Οι περισσότερες γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη παρατηρούν κάποιου είδους σκιρτήματα μεταξύ της 16ης και της 20ης εβδομάδας. Πολλές φορές μπερδεύουν τις κινήσεις του μωρού τους με αυτές του εντέρου τους. 

Είναι νωρίς ακόμη, αλλά δεν είναι απίθανο να αισθανθείτε το μωρό σας την 15η εβδομάδα κύησης.

Ούτε αυτήν την εβδομάδα είναι απαραίτητος ο υπερηχογραφικός έλεγχος, εκτός και αν προχωρήσετε σε επεμβατική εξέταση αμνιοπαρακέντησης για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και άλλων γενετικών διαταραχών, η οποία μπορεί να γίνει μεταξύ 15ης και 20ης εβδομάδας. Η εξέταση θεωρείται ασφαλής, με μικρό ποσοστό κινδύνου για αυτό καλό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα υπέρ και τα κατά. 

Στην αμνιοπαρακέντηση ο γιατρός υπερηχογραφικά παρακολουθεί το έμβρυο ενώ ταυτόχρονα εισάγει μια βελόνα στον αμνιακό σάκο για να συλλέξει το δείγμα αμνιακού υγρού που θα εξεταστεί. 

Μην εκπλαγείτε αν δείτε το μωρό σας να πιπιλάει τον αντίχειρά του στο υπερηχογράφημα της 15ης εβδομάδας

  • Προγραμματίστε την εξέταση αμνιοπαρακέντησης (εάν κάνετε)
  • Ανακοινώστε την εγκυμοσύνη σας (εάν δεν το έχετε ήδη κάνει)
  • Φροντίστε τον εαυτό σας