13η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Συγχαρητήρια! Μόλις συμπληρώσετε αυτή την εβδομάδα θα έχετε κλείσει το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Η μήτρα σας είναι αρκετά μεγάλη τώρα και αρχίζει να αναπτύσσεται προς το επάνω μέρος της κοιλιάς. Μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης, το μωράκι σας θα αναπτύσσεται άκρως εντυπωσιακά. Παρά τις μικρές αναλογίες του, είναι πλήρως διαμορφωμένο με μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα, έχει φωνητικές χορδές, δόντια,  ενώ επίσης ενδιαφέρων έχει η μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης του κεφαλιού, συγκριτικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του υπόλοιπου σώματός του.  Τα μάτια έχουν πλέον έρθει στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του και τα αυτιά στα πλάγια. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι τα έντερα του ενώ αναπτύσσονται αρχικά μέσα στον ομφάλιο λώρο (και έξω από το σώμα του) σε αυτό το στάδιο τραβιούνται μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς του εμβρύου. Το μωρό σας σε αυτή την εβδομάδα είναι ίσο με ένα λεμόνι. 


Μέγεθος εμβρύου: 8 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 15 – 25 γραμμάρια

 

  • Ορατές φλέβες: Πιθανών να μπορείται να δείτε τις φλέβες σας κάτω από το δέρμα σας, ακόμη και αν αυτό δεν σας έχει συμβεί ξανά. Συμβαίνει λόγω της αυξημένης ροής αίματος. 
  • Αύξηση ενέργειας: Το δεύτερο τρίμηνο είναι γνωστό ως λιγότερο συμπτωματικό και περισσότερο ενεργητικό. Καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα και να βρίσκετε τον παλιό σας εαυτό, κάντε ότι δεν σας επέτρεψαν τα συμπτώματα του 1ου τριμήνου να κάνετε. Παρακολουθήστε  γυμναστική για εγκύους ή προγεννητικά μαθήματα. 
  • Αυξημένη σεξουαλική διάθεση: Αν ανήκετε στην ομάδα των τυχερών εγκύων που στο 2ο τρίμηνο έχουν αυξημένη σεξουαλική διάθεση, απολαύστε το! Εάν μετά το σεξ παρατηρήσετε κηλίδες αίματος στο εσώρουχο σας είναι φυσιολογική καθώς ο τράχηλος σας είναι πιο ευαίσθητος. Αν όμως έχετε βαριά αιμορραγία (όπως μια περίοδο) δεν είναι, οπότε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. 

 

Εάν είστε έγκυος σε δίδυμα, ίσως εξακολουθήσετε και σε αυτή την εβδομάδα να αντιμετωπίζετε κάποιου είδους πρωινή αδιαθεσία ή κόπωςη. Αυτό συμβαίνει επειδή στις δίδυμες ή πολύδιμες κυήσεις η ορμόνη hCG εκκρίνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά. Εάν η ναυτία και ο εμετός είναι εξαιρετικά σοβαρά, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. 

Η μήτρα σας είναι τώρα αρκετά μεγάλη ώστε να προεξέχει από την λεκάνη σας και να φαίνεστε επιτέλους έγκυος! Από τώρα και στο εξής το σωματικό σας βάρος θα αυξάνεται αργά και σταθερά καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. 

Ο υπέρηχος της 13η εβδομάδας ίσως μπορεί να ανιχνεύσει το φύλο του μωρού σας, αλλά επειδή μπορεί να μην είναι τόσο ευδιάκριτο αυτή την εβδομάδα, ο γιατρός σας πιθανότατα να σας επιβεβαιώσει το φύλο στον μεγάλο υπέρηχο που γίνεται μεταξύ 18ης – 22ης εβδομάδας. 

Εάν επιλέξετε να κάνετε προγεννητική εξέταση DNA για να ελέγξετε για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, θα μπορείτε να μάθετε το φύλο του μωρού όταν πάρετε τα αποτελέσματα. 

  • Πείτε στο αφεντικό σας ότι είστε έγκυος
  • Αρχίστε να σκέφτεστε ενδεχόμενα σενάρια για την φροντίδα του μωρού αφ’ ότου γεννηθεί (πιστέψτε μας δεν είναι νωρίς)
  • Εάν έχετε μεγαλύτερο παιδί, ξεκινήστε να το προετοιμάζεται για την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας σας