12η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το πρόσωπο του εμβρύου αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με ανθρώπινο και ενώ αν και τα περισσότερα συστήματα του έχουν σχηματιστεί πλήρως, έχουν πολύ δρόμο μέχρι να ωριμάσουν ακόμα. Το μωρό σας δουλεύει πολύ σκληρά για να αναπτυχθεί. Τα μάτια που στην αρχή βρίσκονταν στις πλευρές του κεφαλιού, έχουν πλησιάσει πιο κοντά μεταξύ τους και τα αυτιά είναι σχεδόν στην κανονική τους θέση. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχων διαχωριστεί πλήρως, ενώ τα μαλλιά και τα νύχια αρχίζουν επιτέλους να μεγαλώνουν. Το πεπτικό σύστημα έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να κάνει συσταλτικές κινήσεις και το μωρό σας είναι πια σε θέση να τρώει! Ο μυελός των οστών παράγει λευκά αιμοσφαίρια και η υπόφυση στη βάση του εγκεφάλου αρχίζει να παράγει ορμόνες. Το μέγεθος του είναι ίσο με ένα δαμάσκηνο. 

Μέγεθος εμβρύου: 6 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 15 γραμμάρια

 

  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις: Είναι φυσιολογική και έχει έναν και μόνο σκοπό: να προστατεύσει τον κόλπο σας από μολύνσεις. Εάν όμως παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα αυτών των κολπικών εκκρίσεων από άσπρο και κίτρινο σε πρασινωπό, ροζ ή καφέ κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. 
  • Πονοκέφαλοι: Αυτή την εβδομάδα ίσως αρχίσετε να νιώθετε έντονους πονοκεφάλους που προκαλούνται από τις ορμονικές μετατοπίσεις, την πτώση του σαγχάρου στο αίμα, την αφυδάτωση, την έλλειψη ύπνου και το στρες. Για να τους αντιμετωπίσετε προσπαθήστε να παρατηρήσετε τι σας ενοχλεί και στη συνέχεια αποφύγετέ το. 
  • Ζαλάδες: Οι ορμονικές αλλαγές και η αλλαγές της αρτηριακής σας πίεση οφείλονται στις ζαλάδες που θα αρχίσετε να νιώθετε αυτή την εβδομάδα (ή και νωρίτερα). Καταναλώνετε τακτικά σνακ και πιείτε άφθονο νερό, αποφεύγοντας τη ζέστη. 

 

 

Η κοιλιά σας πιθανότατα έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αισθητή. Αν όχι στους άλλους, σίγουρα σε εσάς. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι περισσότερες μαμάδες επιλέγουν αυτή την εβδομάδα για την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης τους. 

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε να τραβάτε φωτογραφίες της κοιλιάς σας κάθε εβδομάδα. Θα εκπλαγείτε όταν στο τέλος τις δείτε όλες μαζί δίπλα δίπλα! 

Στις 12 εβδομάδες το έμβρυο σας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με την ανάπτυξη των πιο σημαντικών συστημάτων και των τμημάτων του σώματός του. Το μωρό από την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να εισέλθει στο στάδιο της ανάπτυξης και της ωρίμανσης, στο οποίο τα όργανα και οι ιστοί θα αναπτυχθούν ραγδαία. 

Σε αυτή την εβδομάδα έχει την ικανότητα να ανοιγοκλείνει τα δάκτυλά του και ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται γρήγορα. Το μωρό αναπτύσσει τώρα αντανακλαστικά. Εάν σπρώξετε την κοιλιά σας ενώ κάνετε υπέρηχο, πιθανότατα θα δείτε κίνηση. 

Εάν είστε 12 εβδομάδων με δίδυμα, τα μωρά σας αναπτύσσονται με παρόμοιο ρυθμό με μωρά σε  μονήρης κυήσεις. 

 

  • Προγραμματίστε τις επόμενες προγεννητικές σας επισκέψεις 
  • Αποφασίστε αν θα μάθετε το φύλο του μωρού σας ή αν θα οργανώσετε ένα gender reveal party
  • Αν δεν βολεύεστε στον ύπνο, αγοράστε ένα μαξιλάρι θηλασμού