11η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Η ανάπτυξη του εμβρύου έχει εξέλθει από το πιο κρίσιμο στάδιο της, αφού κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το αίμα αρχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα στο μωρό και τη μήτρα σας, ενώ ο πλακούντας αρχίζει επιτέλους να λειτουργεί. Το κεφάλι του είναι σχεδόν όσο το μισό του κορμί και αυτό θα αλλάζει όσο το έμβρυο θα μεγαλώνει. Από την 11η εβδομάδα μέχρι και την 20η η ανάπτυξη του μωρού σας θα είναι ραγδαία, αφού μέσα σε αυτές τις 9 εβδομάδες θα αυξήσει το βάρος του κατά 30 φορές και σχεδόν θα τριπλασιάσει το ύψος του.  Οι θύλακες για τα μαλλιά έχουν αρχίσει να σχηματίζονται από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται οι ρίζες από τα νύχια του. Αν το μωρό σας είναι κορίτσι, τώρα αναπτύσσονται οι ωοθήκες. Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός μεγάλου σύκου. 

Μέγεθος εμβρύου: 4 εκατοστά


Βάρος εμβρύου: 8 γραμμάρια

 

  • Κούραση: Μην απογοητεύεστε. Η κούραση σε λίγες εβδομάδες θα δώσει την σκυτάλη στην ενέργεια καθώς θα βγαίνετε από το 1ο τρίμηνο της εξάντλησης και θα μπαίνετε στο 2ο όπου θα είστε και θα νιώθετε σαφώς πιο δραστήρια. Μέχρι τότε ξεκουραστείτε και απολαύστε τον ύπνο σας. 
  • Ναυτία: Ένα σύμπτωμα που πιθανών να σας ακολουθεί από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Σας υποσχόμαστε ότι έχετε αρχίσει να μετράτε αντίστροφα για την ημέρα που η ναυτία θα μείνει ένα κακό όνειρο για την εγκυμοσύνη σας.  
  • Αέρια: Τα γαστρεντερικά προβλήματα πάνε πακέτο με την εγκυμοσύνη. Προσέξτε τη διατροφή σας και προσπαθήστε να αποφύγετε τρόφιμα που σας προκαλούν αέρα όπως αναψυκτικά, τηγανητά και φασόλια. Πίνετε πολλά υγρά και καταναλώνεται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. 
  • Αλλαγές διάθεσης: Δοκιμάστε να ξεκινήσετε yoga εγκυμοσύνης για να αισθανθείτε πιο χαλαρή και αν είναι δυνατόν αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις. Δυστυχώς τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών της εγκυμοσύνης στο σώμα σας, προκαλούν αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα. 
  • Κράμπες: Ακόμα ένα σύμπτωμα που αν και θα εξαφανιστεί το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, θα επανέλθει δριμύτερο στο 3ο. Πίνετε άφθονο νερό και βεβαιωθείτε ότι στην διατροφή σας υπάρχουν πηγές κάλιου και μαγνήσιου. 
  • Γραμμή εγκυμοσύνης: Εάν ξυπνήσετε ένα πρωί και δείτε μια μαύρη γραμμή στην κοιλιά σας μην πανικοβληθείτε. Η linea nigra, όπως ονομάζεται, προκαλείται από ορμονικές αλλαγές και δεν είναι συνήθως μόνιμη, αν και θα παρατηρήσετε ότι παραμένει για λίγο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό ειδικά αν θηλάζετε (λόγω ορμονών που σχετίζονται με τη γαλουχία)
  • Κολπικές εκκρίσεις: Εάν δεν σκεφτήκατε ακόμη να χρησιμοποιήσετε σερβιετάκια επί καθημερινής βάσης, κάντε το τώρα, αφού οι κολπικές εκκρίσεις θα σας συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. 

 

 

Η κοιλιά σας πια ίσως έχει αρχίσει να μοιάζει περισσότερο έγκυος, παρά φουσκωμένη. Εάν βρίσκεστε στην πρώτη εγκυμοσύνη βέβαια ίσως αργήσει κι άλλο να σας φανεί. Οι δευτερότοκες ή οι γυναίκες με δίδυμη ή πολύδυμη κύηση, είναι πιθανότερο αυτή την εβδομάδα να έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται πραγματικά έγκυες. 

Παρ’ όλα αυτά, ενώ η κοιλιά σας μπορεί να μην έχει αρχίσει να φαίνεται ακόμη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το στήθος σας. Αγοράστε άνετα ελαστικά σουτιέν εγκυμοσύνης ή θηλασμού που θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετες. 

Σε αυτή την εβδομάδα πολλές γυναίκες ανησυχούν για την πιθανότητα αποβολής. Χαλαρώστε αφού ο κίνδυνος αποβολής έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ μόλις μπείτε στο 2ο τρίμηνο, ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος από 1%.

Το έμβρυο των 11 εβδομάδων έχει αναπτύξει επιδερμίδα που είναι διαφανές, που στην πορεία όμως θα γίνει αδιαφανές. Τώρα αρχίζουν να διαμορφώνονται τα δόντια μέσα στα ούλη, τα μαλλιά και τα νυχάκια του.


Εάν δεν έχετε προγραμματίσει ήδη τον υπέρηχο αυχενικής διαφάνειας, κάντε το τώρα αφού ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνει μεταξύ 10ης και 14ης εβδομάδας. Ο γιατρός θα μετρήσει το πίσω μέρος του λαιμού του μωρού όπου σε συνδιασμό με την εξέταση αίματος που ήδη έχετε υποβληθεί, θα μπορεί να σας πει τις πιθανότητες κινδύνου το μωρό σας να αντιμετωπίζει χρωμοσωμικές ανωμαλίες.


Εάν είστε έγκυος σε δίδυμη κύηση, ο υπέρηχος θα δείξει τους ομφάλιος λώρους των μωρών και αν μοιράζονται έναν πλακούντα ή έχουν δύο ξεχωριστούς. Εάν τα μωρά σας μοιράζονται τον πλακούντα, πιθανώς να είναι πανομοιότυπα δίδυμα. Τα δίδυμα που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα συνήθως χρειάζονται πιο συχνές εξετάσεις για να είστε εσείς και ο γιατρός σας βέβαιοι ότι και τα δύο μωρά λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και τρέφονται ικανοποιητικά.

  • Αγοράστε ρούχα εγκυμοσύνης 
  • Ξεκινήστε να γράφετε ημερολόγιο εγκυμοσύνης αν δεν το έχετε κάνει ήδη