10η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Τα ζωτικά όργανα του εμβρύου αρχίζουν να λειτουργούν όλα μαζί, ενώ αυτή την εβδομάδα σχηματίζονται τα οστά, οι χόνδροι και μικρές οδοντώσεις στα πόδια που θα εξελιχθούν αργότερα σε γόνατα και αστραγάλους. Οι ώμοι του άρχισαν να λειτουργούν και πλέον είναι σε θέση να καταπίνει και να κλωτσά. Σε αυτή την εβδομάδα εξαφανίζεται εντελώς η ουρά και η εμβρυονική περίοδος ανάπτυξης φτάνει στο τέλος της. Το μωράκι σας έχει αρχίσει να μοιάζει επιτέλους με πραγματικό μωρό και να αποκτά τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του. Οι νεφροί του παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ούρων και αν είναι αγόρι οι όρχεις του παράγουν τεστοστερόνη. Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός δαμάσκηνου. 

Μέγεθος εμβρύου: 3-4 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 4-5 γραμμάρια

Στις 10 εβδομάδες είστε περίπου 2.5 μηνών έγκυος, αλλά θυμηθείτε ότι οι γιατροί προτιμούν να παρακολουθούν την εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα και όχι ανά μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η εγκυμοσύνη έχει διάρκεια μέχρι 42 εβδομάδες, όπως υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταία σας περιόδου, πρακτικά δηλαδή κάτι περισσότερο από 9 μήνες. 

 

  • Πόνος στρογγυλών συνδέσμων: Στρογγυλοί σύνδεσμοι είναι οι σύνδεσμοι που υποστηρίζουν και συγκρατούν τη μήτρα. Ο πόνος των στρογγυλών συνδέσμων είναι ο πόνος που προκαλείται από τον τέντωμά τους όσο προχωρά η εγκυμοσύνη και το έμβρυο μεγαλώνει. Αν και παρατηρείτε συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο, μερικές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται πόνο νωρίτερα. 
  • Μεγάλο στήθος: Θα έχετε παρατηρήσει αλλαγή στο μέγεθος του στήθους σας καθώς μέχρι τώρα θα έχει ήδη μεγαλώσει, καθώς οι μαστοί προετοιμάζονται για τον θηλασμό. 
  • Πρωινή αδιαθεσία: Η ναυτία και ο εμετός ίσως συνεχίζουν να σα ταλαιπωρούν. Τα καλά νέα είναι ότι σε 2-3 εβδομάδες από τώρα θα αρχίσουν να υποχωρούν. 
  • Αλλαγές διάθεσης: Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών ευθύνονται για τις απότομες εναλλαγές των συναισθημάτων και τις διάθεσης σας. 
  • Κούραση: Η κούραση και ο εκνευρισμός είναι ένα από τα πιο σύνηθες συμπτώματα στο πρώτο τρίμηνο. Αυτό συμβαίνει γιατί όχι μόνο το σώμα εργάζεται πολύ σκληρά για να μεγαλώσει μια νέα ζωή, αλλά και ο ύπνος της εγκύου μπορεί να διαταραχθεί (συχνοουρία, περίεργα όνειρα). 
  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις: Η αυξημένη ροή του αίματος στον κόλπο, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει διαυγή και άοσμα υγρά που ονομάζονται λευκόρροια. Μπορεί να σας φαίνονται περισσότερο βλεννώδης αλλά αυτή η ουσία είναι απλά ο τρόπος της φύσης για να σας απαλλάξει από τα βακτήρια. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή χρώματος στις κολπικές σας εκκρίσεις (πχ αίμα), εάν έχουν δυσάρεστη οσμή ή σας προκαλούν δυσφορία επικοινωνήστε με το γιατρό σας. 
  • Ορατές φλέβες: Μην ανησυχείτε! Είναι ένα σημάδι όλου του επιπλέον αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα σας για το αναπτυσσόμενο μωρό σας!

 

 

Η κοιλιά σας λογικά έχει αρχίσει να φαίνεται. Ίσως να μην φαίνεστε ακόμη έγκυος στους γύρω σας, αλλά τα αγαπημένα σας παντελόνια μάλλον σε αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να μην κλείνουν. 

Πολλοί γιατροί συνιστούν την πρόσληψη βάρους από ένα έως πέντε κιλά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου για έγκυες με φυσιολογικό ΔΜΣ. 

Το μωρό σας αυτή την εβδομάδα εξέρχεται της εμβρυονικής περιόδου. Στις 10 εβδομάδες, οι αρθρώσεις των βραχιόνων λειτουργούν και σχηματίζονται οι χόνδροι και τα οστά. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι το μωρό σας πλέον αρχίζει να καταπίνει και να πιπιλάει το δάχτυλό του. 

Από αυτή την εβδομάδα μέχρι και την 14 τέταρτη αρχίζει η περίοδος όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε τον υπέρηχο αυχενικής διαφάνειας όπου το έμβρυο σας θα εξεταστεί για κίνδυνο του συνδρόμου Down και αρκετών άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Η εξέταση γίνεται υπερηχογραφικά και ο κίνδυνος αξιολογείται με βάση τα αποτελέσματα τόσο του υπερήχου όσο και της εξέτασης αίματος που θα πραγματοποιήσετε αυτή την εβδομάδα. 

Εάν έχετε οικογενειακό ιατρικό ιστορικό ή οι παράγοντες κινδύνου των αποτελεσμάτων της αυχενικής διαφάνειας και της εξέτασης αίματος σας είναι αυξημένοι, ίσως σας ζητηθεί να κάνετε αμνιοπαρακέντηση. Μια πιο επεμβατική εξέταση η οποία πραγματοποιείται συνήθως σε έγκυες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν μωρό με χωμοσωμικές ανωμαλίες. 

 

  • Κάντε αναλύσεις αίματος
  • Προγραμματίστε τον υπέρηχο αυχενικής διαφάνειας
  • Συζητήστε με τον γιατρό σας όλες σας τις ανησυχίες