1η εβδομαδα

by admin

Στην πραγματικότητα δεν είστε έγκυος, αλλά διανύεται την 1η εβδομάδα περιόδου σας. Θεωρητικά αυτή η εβδομάδα είναι τυπικά η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης αν και πρακτικά δεν είστε ακόμη έγκυος. Ωστόσο η πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου είναι το εργαλείο του γυναικολόγου σας για να υπολογίσει την ηλικία του εμβρύου.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής στιγμή της σύλληψης, αφού η επαφή με την πραγματική γονιμοποίηση μπορεί να απέχουν ακόμα και ημέρες. Για αυτό και το σημείο έναρξης των σαράντα εβδομάδων της εγκυμοσύνης μετράει από εδώ. Στην πραγματικότητα η σύλληψη γίνεται περίπου την 2η με 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αναλόγως με τον κύκλο σας.

Σε αυτή την εβδομάδα ο οργανισμός αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, τις απαραίτητες ορμόνες για να προετοιμάσουν το σώμα και την μήτρα σας για την υποδοχή του γονιμοποιημένου ωαρίου. Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δηλαδή της περιόδου σας, το ωάριο προετοιμάζεται να γλιστρήσει προς τις σάλπιγγες για να «πιαστεί από ένα τυχερό και δυνατό σπέρμα.

Θυμηθείτε!! Δεν είστε ακόμη έγκυος, άρα τα συμπτώματα που αντιμετωπίζεται είναι τα τυπικά της περιόδου σας. Μπορεί να διαρκέσουν από 3 έως 7 ημέρες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κολπική αιμορραγία: Το σώμα αποβάλλει το ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας) μέσω του κόλπου, η οποία στα πλαίσια της προετοιμασίας του σώματος για εγκυμοσύνη κάθε μήνα γίνεται πιο παχιά με ιστούς για να βοηθήσει την εγκυμοσύνη σε περίπτωση σύλληψης.

  • Πόνος στην πλάτη και κράμπες: Για να απελευθερώσει αυτή την «επένδυση» η μήτρα συστέλλεται, προκαλώντας πόνο στην πλάτη και στην κοιλιά σας.
  • Φούσκωμα: Οι κυμαινόμενες ορμόνες μπορούν να σας προκαλέσουν φούσκωμα ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • Αλλαγές διάθεσης: Αυτές οι αυξήσεις των ορμονών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ευαισθητότητα και να σας προκαλέσουν αυξομειώσεις στην ψυχολογία σας.
  • Πονοκέφαλος: Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για εμμηνορροϊκές ημικρανίες, οι οποίες και πάλι σχετίζονται με τις ορμόνες!

Μέσα στην κοιλιά σας αυτή την εβδομάδα (θυμηθείτε, δεν είστε στην πραγματικότητα έγκυος ακόμα), το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να αποβάλει το ενδομήτριο του περασμένου μήνα και αρχίζει να σχηματίζει ένα νέο, το οποίο (με λίγη τύχη!) θα κρατήσει και θα φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο του επόμενου μήνα.

Ήξερες ότι: Τα ανθρώπινα ωάρια είναι τα μεγαλύτερα κύτταρα στο σώμα. Ένα ωάριο είναι λίγο μικρότερο από έναν κόκκο πιπεριού. Το σώμα σας απελευθερώνει ένα (ή σε σπάνιες περιπτώσεις, δύο) ωάρια κάπου μεταξύ της 10ης και 19ης ημέρας του εμμηνορροϊκού σας κύκλου – ή περίπου 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη επόμενη περίοδο. Μπορεί να γονιμοποιηθεί για περίπου 12 έως 24 ώρες μετά από την απελευθέρωσή του από τις ωοθήκες. Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν, το σεξ ακόμα και πριν από την ωορρηξία είναι χρήσιμο, αφού το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο σώμα σας έως και έξι μέρες.

Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης δεν θα εμφανιστούν αμέσως (στην πραγματικότητα πολλές γυναίκες έχουν καθυστέρηση γύρω στην 4η εβδομάδα πριν αρχίσουν να αισθάνονται «διαφορετικά.. Μερικά κοινά πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης όμως περιλαμβάνουν πόνο ή ευαισθησία στο στήθος, ναυτία, κόπωση και συχνοουρία.

Σε αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα σκέφτεστε πως μπορείτε να προετοιμάσετε το σώματα για την σύλληψη. Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε την εγκυμοσύνη σας με ένα υγιές βάρος και απαλλαγμένες από κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης στο ισοδύναμο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως.

Δεν χρειάζεται να κάνετε υπέρηχο αυτή την εβδομάδα. Εάν όμως προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας για να ελέγξετε για τυχόν ινομυώματα, να δείτε πόσα θυλάκια βρίσκονται στις ωοθήκες σας και να μετρήσετε το πάχος της μήτρας σας.

Εάν ωστόσο αντιμετωπίζεται προβλήματα υπογονιμότητας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία γονιμότητας που θα σας βοηθήσει να συλλάβετε.

  • Σταματήστε τις ανθυγιεινές συνήθεις όπως το κάπνισμα, το ποτό και την υπερβολική καφεΐνη.
  • Λαμβάνεται προγεννητική βιταμίνη φιλικό οξύ καθημερινά (επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας για δοσολογία)
  • Παρακολουθήστε τον κύκλο σας για να εντοπίσετε τις πιο γόνιμες σας ημέρες